Joel Halldorf: Jag har aldrig fått så mycket direktrespons

Ovanligt många läsare har hört av sig till Dagens ledarskribent Joel Halldorf efter en uppmärksammad krönika förra veckan. Ledarkrönikan drev tesen att applåderna ökat i gudstjänsterna och att det finns risker med det.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Om jag fick ändra tillbaka en sak, en enda, i dagens frikyrkliga gudstjänster skulle det vara detta: inga fler applåder."

Så skriver Joel Halldorf i sin senaste ledarkrönika och tydligen är det många av Dagens läsare som håller med honom.

– Jag tror att det är den ledare där jag fått mest direktrespons från läsare, säger han.

– Jag brukar få något enstaka mejl, men nu har jag fått ett dussin. På sociala medier har det varit mycket kommentarer, de flesta positiva, men även från sådana som inte håller med.

Läs mer: En byggnad är ett budskap

 

Negativa konsekvenser

I krönikan berättar Joel Halldorf hur han lyssnar på gamla kassettband med 40 år gamla inspelningar från gudstjänster i pingstkyrkan. Det han lägger märke till är att det inte förekommer några som helst applåder, något som han menar ökat i dagens gudstjänster med en del negativa konsekvenser.

"Sången och predikan förvandlas till framförande. Församlingen reduceras till publik. Riktningen uppåt försvagas." skriver Halldorf.

Vad tror du att det beror på att så många hört av sig?

– Det handlar nog mycket om igenkänning, att man, liksom jag, kan uppfatta det som en förlust av det heliga. Att man kan se det som ett tecken på inre sekularisering, det är därför frågan är så brännande. Det är också intressant att flera musiker hört av sig och menar att de känner sig frustrerade när de får applåder under gudstjänsten.

Läs mer: Anders Arborelius: ”Frestande ställa präst på piedestal”

 

Vad säger du om de som menar att applåden är mer av ett bifall, som ett substitut till ett utropat "amen"?

– Jag kan hålla med om det när det gäller ett dop till exempel, det kan då bli ett liturgiskt gensvar. Men en applåd betyder vad det betyder, att "det där gjorde du bra". Vi kan inte bestämma att det står för något annat.

Läs även: Församlingarnas åsikter om applåder i gudstjänsten

 

 

 

Anna Westerholm, Skolverket.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo