Johan Gustafsson skriver bok om fångenskapen hos muslimska extremister

År 2011 kidnappades Johan Gustafsson av-Qaida i Mali. Efter sex år i fångenskap släpptes han fri.
Om allt detta berättar han i en ny bok som kommer ut i höst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Titeln på boken är "Ett fängelse utan murar" och den handlar om de totalt 2 191 dagar som Johan Gustafsson var i fångenskap.

– Jag vill berätta om mitt liv tillsammans med fattiga, analfabeta ökenaraber, ditresta äventyrssökande, fanatiska krigsveteraner och två andra fångar som en för sig försöker att hantera en omöjlig situation, skriver han i ett pressmeddelande.

Läs mer: Johan Gustafsson: Jag levde som muslim

Johan Gustafsson hamnade på löpsedlarna när han under en resa med motorcykel genom Afrika blev bortförd den 25 november 2011. Tillsammans med en sydafrikan och en brittisk medborgare togs svensken tillfånga av beväpnade män i staden Timbuktu i Mali.

Stort engagemang

Johan växte upp inom pingströrelsen, hans pappa är pensionerad pastor men själv är han inte troende. Under hela hans tid i fångenskap var engagemanget i familjens hemförsamling stor.

Och även i bygden i stort var det många som uthålligt kom ihåg honom och stöttade hans familj genom hopp och förtvivlan.

Läs också: Johan Gustafssons föräldrar: Hela Åminne flaggade och tände ljus för Johan 

 

Själv har han i en intervju i Dagen tackat för att så många haft honom i sina tankar och bett till Gud för honom.

– Det värmer något otroligt. Jag har känt mig väldigt ensam där jag har suttit helt enkelt. På samma vis som om du tänker på någon, är det när någon ber för dig. Det innebär att man bryr sig om dig helt enkelt. Det är jättefint, sa han bland annat.

Ljus och mörker

Om detta och vad som hände under den långa tiden i fångenskap ska han berätta i boken. Han beskriver tiden hos de muslimska extremisterna som plågsam och påfrestande men där fanns också ljusa stunder:

– Ett liv som inte bara präglas av ensamhet och umbärande, utan även av humor och insikter, som han uttrycker det i pressmeddelandet.

Den 26 juni 2017 kablades nyheten ut att Johan Gustafsson hade släppts av al-Qaida efter nästan sex år. En otrolig befrielse både för honom själv och hans närmaste familj.

Boken kommer ut den 1 november.