Johannes Lindh blir ny kyrkoherde i Broby

Församlingen i Broby har haft svårt att få någon ny kyrkoherde. 1,5 år har det tagit, men nu är det klart, Johannes Lindh från Fjärås-Förlanda flyttar dit med fru och tre barn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Johannes Lindh, som i höst börjar som komminister för att sedan tillträda tjänsten som kyrkoherde, ska beskriva sin nya församling, använder han ordet "engagemang".

– Det finns ett aktivt församlingsliv med många engagerade människor. Jag träffade en journalist från lokaltidningen häromdagen och hon var aktiv i församlingen, säger han.

– Det finns också mycket kreativitet och det är en missionerande församling med stort asylboende och många engagerade i integrationen.

Krokig väg

Att vägen till en ny kyrkoherde har varit krokig beror dels på få sökande till tjänsten, dels att Johannes Lindh, som var den enda sökande, inte var behörig som kyrkoherde. Därför håller han nu som bäst på att gå färdigt kyrkoherdeutbildningen i Göteborg. I Lund kom han inte in, det var för många sökande i förhållande till platser på kursen.

Läs mer: Åtta meter trä-Jesus ska tillverkas i Broby

 

Dan Sarkar arbetar som komminister i församlingen och gläds över nyförvärvet.

– Jag har önskat att han skulle söka tjänsten och jag skulle bli väldigt glad om Johannes Lindh blir ny kyrkoherde i Broby-Emmislöv, säger Sarkar till Norra Skåne.

Hus med anor

Tillsammans med hustrun Lisa har Johannes tre barn, 7, 5 och 2 år gamla. Familjen flyttar in i ett hus på 400 kvadratmeter, med en lite speciell historia.

– Det har tillhört en kvinna i församlingen som kallar det för ett bönesvar att vi har köpt huset. På 1970 och 80-talet hade Credo, tidigare SESG, läger här och det har firats bröllopsfester och sjudit av annan verksamhet här, berättar Johannes Lindh.

– Så det knyter an till församlingen och det är också så vi önskar att ha det, ett öppet hem.

Förväntansfull församling

Flyttkartongerna står ännu ouppackade när Dagen når Johannes Lindh och i söndags firade familjen sin första gudstjänst tillsammans med sin nya församling.

– De har väntat länge och jag kände mycket glädje, förhoppningar och värme. Det är ingen homogen församling och det är så jag drömmer om att en församling ska vara. Det ska finnas människor från alla grupper i samhället och tillsammans får vi samlas runt Jesus.