Nyheter

Jönköpings folkhögskolor kan mista miljonbelopp

Nu hotar tre regioner att dra in stöd för folkhögskolor i andra regioner som tar emot elever från deras län. Jönköpings region kan mista uppemot 10 miljoner konor. – Det är upprörande och egoistiskt av de starkaste regionerna, säger Stefan Attefall, ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.

Det är en känsloladdad debatt som just nu pågår. Efter en gemensam utredning har de starkaste regionerna – Skåne, Västra Götaland och Stockholm – annonserat att de planerar att slopa mobilitetsstödet för folkhögskolor. Stödet har funnits sedan 70-talet efter rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner, SKR, och innebär att regioner ska betala en överföringssumma på 400 kronor per studievecka och elev till de folkhögskolor som antar elever från deras län. De regioner som "skickar" fler elever till andra regioner än vad de själva tar emot behöver då betala ut mobilitetsstöd. Stödet bygger på tradition och praxis och har ingen reglering i lagen.

– Som av en "slump" är det de regioner som ekonomiskt vinner på att stoppa det här stödet också de regioner som nu valt att utreda frågan, säger Stefan Attefall, ordförande för RIO.

###

Stefan Attefall, ordförande för RIO.

Han upplever att de tre nämnda regionerna inte lyssnar till nya förslag om hur man skulle kunna förenkla byråkratin kring mobilitetsstödet.

– Det som händer nu är att de skapar kaos i systemet i stället för att vänta in de andra regionerna och myndigheterna för ett gemensamt beslut om förändring. Men dessa regioner tänker inte på systemet utan på sin egen ekonomi. Nu riskerar vi att 21 regioner själva ska bestämma och ha olika system, säger Stefan Attefall.

Stockholms beslut avgör

Region Skåne och Västra Götaland har redan tagit beslut om att 2021 sluta betala ut mobilitetsstödet och i stället bara betala ut regionsstöd till sina egna folkhögskolor. Detta villkorat att också region Stockholm tar beslut om detsamma. I region Stockholm bereds nu ett förslag till beslut som förväntas tas inom några veckor.

En av de regioner som drabbas hårdast av ett sådant beslut är Jönköping. Det är en folkhögskoletät region som tar in många elever utifrån. Utan mobilitetsstödet förlorar regionen uppemot 10 miljoner kronor, rapporterar P4 Jönköping. Värst drabbade blir de skolor som har specialprogram med ett högt riksintag hos sina elever. I den kategorin tillhör specialskolor för funktionshindrade och även många kristna folkhögskolor med exempelvis bibel- eller medielinjer.

Förändrar spelplanen

– Vi känner oro. Det här kan förändra spelplanen för hur vi kan jobba, säger Ulrik Josefsson, verksamhetsledare för Pingstskolorna.

– Det kan vara svårt att upprätthålla kvalitén om ekonomin minskar. Folkhögskolorna är en nationell angelägenhet. Därför är det väldigt dåligt om det blir olika system för olika skolor och vi får olika ersättning för eleverna beroende på vart de kommer ifrån. Det är helt orimligt. Pingströrelsen är rikstäckande. Det innebär att vi hämtar deltagare från hela landet.

###

Ulrik Josefsson, verksamhetsledare för Pingstskolorna.

I dag samfinansierar regioner och staten folkhögskolorna. Regionerna skjuter till runt 25 procent av kostnaden för varje elev. Eftersom staten ökat antal folkhögskoleplatser de senaste åren har också kostnaderna för regionerna automatiskt ökat.

– Staten har sett värdet i folkhögskolornas sätt att arbeta. Det är bra. Speciellt i samband med våra olika program för integration för nyanlända. Jag hoppas att stat och regioner ska fortsätta se värdet hos folkhögskolorna. Vi stärker civilsamhällets aktörer. Det är viktigt att de inte urholkar vår ekonomi, säger Ulrik Josefsson.

Läs mer Västra Götalands region: Folkhögskolesystemet fungerar inte

---

Det är mobilitetsstöd

  • Mobilitetsstöd är ett regionalt bidrag som syftar till att underlätta rörligheten för elever som av olika skäl vill eller har direkta behov av att studera på folkhögskola utanför det egna hemlänet. Det betalas ut av regionen i länet där deltagaren är folkbokförd. De flesta regioner har historiskt följt Sveriges kommuner och regioners (SKR) schablonbelopp för mobilitetsstöd på 400 kronor per deltagarvecka. Källa: Strategirådets utredning av mobilitetsstöd 18 september 2019.

---

Fler artiklar för dig