Nyheter

Jönköpings smeknamn ”Smålands Jerusalem” väcker debatt

I folkmun kallas Jönköping för Smålands Jerusalem. Om det hjälper eller stjälper staden debatterades i går under ett panelsamtal.

1 av 2

"Hur uppfattar människor Jönköpings ofrivilliga smeknamn?" Helena Nordström, som jobbar med marknadsföring av platser, skickade ut frågan via mejl och fick svar av 211 personer. En tredjedel visade sig vara positiva till epitetet, en tredjedel negativa och en tredjedel varken eller.

– När man söker efter en varumärkeskrok att marknadsföra en stad kring, då vill man ha något som de flesta kan identifiera sig med. När jag ser att en väldigt stor andel är negativa till begreppet, skulle jag akta mig för att använda det, inledde Helena Nordström med att säga.

Jönköpings-Posten arrangör

Gårdagens samtal på puben Harrys arrangerades av Jönköpings-Posten och livesändes på deras hemsida. På fyra barstolar satt studentpastorn John Ahlström, kyrkoherden Ann Aldén, stadsdirektören Johan Fritz och Helena Nordström.

Att många av Jönköpings invånare regelbundet besöker en gudstjänst konstaterades under kvällen. Samtidigt ville flera av panelens deltagare bredda bilden och visa att staden rymmer en stor mångfald av människor.

För kyrkoherden Ann Aldén är Jerusalem en bra bild av just det.

– För mig är det en fantastisk stad, en stad som myllrar med människor från hela världen, där många känner att det här är min stad. Så det är ett inkluderande begrepp som vi skulle kunna arbeta mer med.

Kommenterade konferens

Under kvällen intervjuades också Jönköpings-Postens ställföreträdande ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt om bevakningen av stadens kyrkor. Bland annat kommenterade hon kritiken som framkom i somras kring att tidningen inte bevakade Equmeniakyrkans kyrkokonferens.

– Vi borde ha bevakat det på något sätt. Vi kanske borde gjort något inför och kunnat skapa fördjupningar snarare än att bara rapportera det som hände. Det var intressanta personer där och intressanta resonemang som man mycket väl kunde ha skrivit om.

Läs mer: Klimatsmart kyrkokonferens i Jönköping

Fråga om sluten värld

Det var inte bara begreppet Smålands Jerusalem som diskuterades av panelen, utan även kyrkorna roll och förhållande till invånarna. Bland annat fick John Ahlström svara på frågan om kyrkan är en sluten värld.

– Jag vill verka för att det inte ska vara så, utan att vi kan göra saker tillsammans. Vår kyrka och fotbollsklubben som jag representerar, Hallby IF, bjöd till exempel in förre förbundskaptenen i fotboll, Erik Hamrén, för en gemensam samling. Som kyrkor kan vi sträcka ut våra händer, sedan kommer inte alla greppa dem.

Vill bredda samtalet

Efter att lamporna släckts och publiken gått hem konstaterade John Ahlström att det blivit ett bra samtal. Samtidigt hade han gärna sett att någon person från kultur- och idrottsvärlden hade funnits på plats för att ge mer dynamik till samtalet.

– Det viktigaste är kanske inte att diskutera om begreppet Smålands Jerusalem är bra eller dåligt utan hur vi tillsammans kan lyfta Jönköping som stad.

Läs också: 20 smultronställen med kristen historia

Fler artiklar för dig