Jourhavande bonde stöder kristna bönder under extremtorkan

Föreningen Kristna bönder erbjuder bland annat förbön och stöd via Jourhavande bonde. Där har man inte märkt någon större tillströmning av samtal – än.
– För oss bönder är det ett problem som ligger ett kvartal framåt, säger fredagens Jourhavande bonde.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

William Lööw är dagens Jourhavande bonde när Dagen ringer på fredagen. Han säger att det brukar vara några samtal per månad till stödlinjen.

–  Det brukar vara en kombination av att man har praktiska problem och att man också vill ha hjälp med förbön, och det hjälper jag gärna till med. När man får lyfta av den bördan så släpper ofta oron, säger han.

William Lööw har inte märkt av någon ökning av antalet samtal under juni.

– Nej. Vi bönder försöker att inte ta ut skadan i förskott. Torkan är ett problem som ligger ett kvartal framåt, säger han.

”Planerar för fortsatt torka”

– Men visst tänker vi mycket på det här. Vi planerar som att det inte ska komma något regn förrän i november. Nu har vi lite hopp om regn på lördag. Jag undrar förstås också själv hur vi ska kunna ro hem det här.

Läs också: Kristen lantbrukare: Vi ber himmelens Gud om regn
 

Ensamheten för bönder som har enmansföretag har det pratats mycket om. Är ensamheten ett problem?

– Ja, det är det ju. Förr var ofta frun hemmafru om en bonde var gift. I dag är hon ute och arbetar på annat håll. Det kan bli ensamt.

Samtidigt är tendensen att företag blir allt större, säger William Lööw. Det kan innebära att bönderna har anställda.

Själv driver William Lööw bondgård utanför Uppsala. Hans fru och även hans son arbetar i företaget.

– Är man fler blir det lättare. Den som är ensam kan drabbas av ångest och tankarna kommer inte rätt, utan snurrar runt.

Hjälplinjen en livlina

I sådana lägen kan hjälplinjen vara en livlina. Jourhavande bonde kan man nå varje dag mellan 06.00 och 22.00. Föreningen Kristna bönder består av jordbrukare från i stort sett alla samfund och kristna inriktningar, berättar William Lööw.

– Här finns allt från EFS till Livets ord. Bön verkar oavsett vilken etikett man sätter på sig själv. Det har berikat oss väldigt bra när det gäller tro och andlighet att ha den här öppna inställningen.