Journalister får gå efter Förintelsen-video

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det Qatar-baserade mediebolaget al-Jazira har sparkat två medarbetare som publicerat en video om Förintelsen. Klippet publicerades i en tweet från mediebolagets sociala medie-redaktion, AJ+.

"Gaskammare dödade miljontals judar, sägs det. Men vad är egentligen sanningen om Förintelsen, och hur har sioniströrelsen slagit mynt av den?", stod det i tweeten, som nu är raderad, enligt brittiska The Telegraph.

I klippet visas bland annat bilder på offer för Förintelsen, samtidigt som en röst frågar "varför är det bara fokus på dem?", enligt samma källa.

Videon publicerades på al-Jaziras arabisktalande kanal. På den engelsktalande motsvarigheten publicerades i stället en intervju med överlevare från Förintelsen.

al-Jazira uppger att de har avskedat journalisterna för att ha "underdrivit och förvrängt Förintelsen". Bolaget skriver också att videon publicerades utan redaktionell granskning.

Händelsen uppmärksammades på Twitter av journalisten Jenan Moussa på den arabiska tv-kanalen Al anan TV.

Premium Debatt om religionsfrihet och diskriminering - var går gränsen, under Dala Pride 2019 i Falun. Från vänster: Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, Gull Törnegren religionsvetare och etiker från Högskolan i Dalarna, Öyvind Tholvsen, pastor i Lugnetkyrkan och Christina Eriksson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, Falu pastorat.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg