Judarna slapp se nazisterna

Judiska församlingen i Göteborg kunde fira Jom Kippur ostört – Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kom aldrig i närheten av synagogan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Anders Carlberg, talesperson för Judiska församlingen, förklarar att församlingsmedlemmarna kände nervositet och oro inför NMR:s planerade marsch. Och även en sorg över att något liknande ska ske i Sverige i dag.

Men han uttrycker även glädje och lättnad över att firandet av Jom Kippur kunde ske utan störningar.

– Vi var i synagogan i princip hela dagen och tack vare våra egna och polisens säkerhetsåtgärder kände vi oss relativt trygga, säger han till Dagen.

NMR hade tillstånd att samlas ett par hundra meter norr om ingången till Svenska mässan för att sedan gå Sten Sture-gatan och avsluta sin demonstration väster om fotbollsarenan Gamla Ullevi. Men efter oroligheter stoppades demonstrationståget på Fabriksgatan och NMR nådde aldrig fram till målet.

Anders Carlberg berättar att oroligheterna vid Svenska mässan aldrig märktes av inne i synagogan som för övrigt var mer välfylld i år än vid Jom Kippur förra året.

– I predikningarna under dagen pratade vi om våld och hat – och inte bara hat som riktas mot judar.

När högtidsfirandet avrundades vid 8-tiden på kvällen hade polisen meddelat att situationen var lugn och församlingsmedlemmarna kunde i lugn och ro lämna synagogan.

Har det kommit något gott ur lördagens händelser?

– Ja, det är positivt att det nu finns en större uppmärksamhet för att denna typ av åsikter som NMR står för finns i samhället och att det finns grupper som är beredda att agera också, säger Anders Carlberg.

– Som jag uppfattade situationen var det en minoritet motdemonstranter som var våldsamma. De allra flesta protesterade på ett fredligt, men kraftfullt sätt, så jag ser gårdagen som ett exempel på en mobilisering av framför allt goda krafter i samhället.

Anders Carlberg berättar också att Judiska församlingen har mötts av stora sympatiyttringar inför NMR:s marsch. Bland annat var en hel vägg i synagogan tapetserad med vykort och hälsningar av olika slag.

– Det sätter vi stort värde på.