27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Jurist: Ofta olagligt att hänga ut sexualbrottslingar

Ofta är det olagligt att i sociala medier peka ut någon som gjort sig skyldig till sexualbrott. Men även att dela inläggen vidare kan vara förtalsbrott. Det uppger Mårten Schultz, jurist och professor i civilrätt, med anledning av Jonatan Alfvéns uthängningar av våldtäktsmän i sociala medier.

1 av 2

– Det finns exempel på senare år där personer på Facebook har delat korrekta domar angående sexualbrott från tingsrätten, där det har varit förtal att lägga ut en pdf med domen. Här finns en uppenbar förtalsrisk, säger Mårten Schultz till Dagen.

Han förklarar att regeln om förtal handlar om att peka ut någon som brottslig eller klandervärd – och att det redan då i teknisk mening är förtal oavsett om detta är sant eller falskt. Men en undantagsregel finns som säger att förtal kan vara tillåtet om utpekandet var 1) försvarligt eller om det 2) var sant, eller fanns anledning att tro att det var sant. Detta undantag finns inte minst till för att journalister ska kunna skriva i pågående kriminalfall. Det kan exempelvis gälla om någon väldigt känd person är misstänkt för våldtäkt, eller att det funnits skäl att tro det.

Läs också Jonatan Alfvén försvarar sina publiceringar av våldtäktsmän: "Folk måste veta"

Sträng lagstiftning

Men annars är svensk förtalslagstiftning mycket strängare mot uthängning av brottslingar än andra länders lagstiftning, uppger Mårten Schultz.

– Ofta är det olagligt eller brottsligt att i exempelvis i sociala medier berätta att någon har gjort sig skyldig till brott.

Ett känt fall är det så kallade Cissi Wallin-målet där hon i sociala medier namngav och anklagade en känd journalist för att ha våldfört sig på henne. Detta slutade i en fällande dom mot Cissi Wallin i tingsrätten, som nu har överklagats.

Även den som delar kan bli skyldig

Mårten Schultz konstaterar att det oftast är allmänheten som sprider den här typen av information i sociala medier, och att man då har ett eget personligt ansvar. Det finns ingen ansvarig utgivare som på en tidning.

– Det är alltså inte bara den som skriver uppgifterna som riskerar att göra sig skyldig till förtal, utan även den som sprider informationen genom att trycka på "dela". Det är själva spridandet som är det viktiga här.

Mårten Schultz.

Många upprörda

Men vad är då tanken bakom den lagstiftning som finns? Mårten Schultz konstaterar att många tycker att det är konstigt och blir upprörda över att de inte skulle få berätta sanningen.

– Tanken är att även sanna påståenden kan skada och i värsta fall försvåra återanpassningen i samhället. Ur lagstiftarens aspekt vill man att även dömda brottslingar ska få en chans att studsa tillbaka, och inte hamna i evigt utanförskap vid någon skampåle.

"Man tror man hjälper - men är tvärtom"

Förtal är samtidigt en speciell typ av brott som inte faller under allmänt åtal, och därför väldigt sällan blir en polissak. Den som har blivit uthängd måste själv agera om något ska hända, något som har ökat efter metoo, säger Mårten Schultz. Över lag har namnutpekanden ökat på nätet kring olika typer av brott.

Joakim Sjöberg, advokat i Göteborg, har företrätt många drabbade kvinnor och barn i sexualmålsbrott. Han har utifrån sin yrkeserfarenhet uppfattningen att det är olyckligt att hänga ut sexualförbrytare på nätet, även om också han tycker att de begångna brotten är vedervärdiga.

– Man kanske tror att man hjälper brottsoffren genom att hänga ut gärningsmännen, men det är snarare tvärtom. "Det värsta är det som sker i sociala medier", sa en ung flicka till mig i samband med en rättegång. Mycket sker under ytan, säger Joakim Sjöberg.

Joakim Sjöberg.

– Jag har aldrig mött ett enda brottsoffer som tycker att hatet mot förövaren är bra. I stället ökar lidandet för brottsoffret som inte sällan tar på sig skuld och känner ökad ångest för att exempelvis ha slagit gärningsmannens familj i spillror genom att anmäla det som hänt.

Läs också Carl-Henric Jaktlund: Offren drabbas igen när Alfvén hänger ut våldtäktsmän

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar