Kaffekors och bibelinspirerad konst i Dalby kyrka

Under fastetiden finns konstnären Sofie Arfwidsons konst att beskåda i Dalby kyrkas lilla stenrum. Tavlorna skildrar bland annat bibliska personer och hon har skapat kors av kaffesump.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I det lilla stenrummet i Dalby kyrka utanför Lund pågår fram till den 11 mars en utställning. På stenbänkarna där munkarna förr brukade sitta står nu Sofie Arfwidsons tavlor uppställda.

Kyrkoherde Per Lidbeck berättar för Sydsvenskan att fasteperioden är en tid för att gå djupt i tankar och känslor och han säger att Sofies konst mycket handlar om det.

Kors skapade av kaffesump

Konstnären beskriver själv sina verk som färgstarka, surrealistiska och drömska. Ett viktigt tema i hennes konst är den feministiska gestaltningen av karaktärer i Bibeln som mer än bara kvinnliga eller manliga.

På utställningen finner man även kors skapade av kaffesump och Sofie Arfwidson säger att kaffedrickandet ju kommer ifrån kyrkkaffet.

"Levande konst"

På fredagsförmiddagen hade kaffet från ett av korsen börjat rinna när Sofie Arfwidson kom dit, men hon blev bara glad.

– Det visar ju att det är levande konst, säger hon till Sydsvenskan.

Hon menar att det är dags att återerövra kyrkan som en plats för konst. Enligt Kyrkoherde Per Lidbeck hör konst hemma i kyrkan och han menar att den förstärker kyrkans budskap.