Kaggeholms folkhögskola kan flytta ihop med Filadelfia

Sveriges största pingstförsamling och rörelsens äldsta folkhögskola flyttar ihop i Filadelfiakyrkans lokaler i centrala Stockholm. Det är förslaget som församlingsledningen lägger fram för omröstning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var bara ett halvår sedan som beskedet kom om att Kaggeholms folkhögskola inte flyttar in på Rörstrands slott i centrala Stockholm, där Filadelfiaförsamlingen har sin verksamhet. Anledningen var då att det skulle bli för dyrt. Men nu har Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet tänkt om. Tillsammans med Filadelfiaförsamlingen i Stockholm vill de bilda ett gemensamt fastighetsbolag där vardera parten äger hälften av aktierna. Det är alltså detta bolag som är tänkt att köpa Rörstrands slott av Filadelfia för 75 miljoner kronor.

I ett gediget dokument på 57 sidor presenterar församlingsledningen och Kaggeholms folkhögskola sin gemensamma vision. Den går ut på att folkhögskolan flyttar in i Rörstrands slott, där Filadelfiakyrkan ligger, och att kyrkan byggs om och renoveras. Renoveringen skulle i runda slängar kosta 100 miljoner kronor. En summa som man hoppas att till stor del ska täckas av försäljningen av Rörstrand slott.

105528.jpg

Läs mer: Kaggeholm är sålt - här är nya ägarna

 

Stor glädje

Det är med ”stor glädje” som församlingsledningen presenterar sitt förslag om att bli ”ett kraftcentrum för hela Pingströrelsen i Sverige”. Tillsammans hoppas man kunna bygga ”ett inflytelserikt gemensamt center - med kyrka, skola och samhälle i samspel”. Men än är det alltså endast ett förslag, församlingen ska om en knapp månad få säga sitt.

Den 12 juni hålls ett extrainsatt administrationsmöte där församlingen ska ta ställning till förslaget, medelst röstning.

– Vi vill att församlingen ska ha sin process innan vi ger kommentarer, säger Sören Eskilsson, pastor och vice föreståndare för Filadelfia Stockholm.

– Vi har en intern process nu som vi vill ha i lugn och ro, säger han till Dagen.

Byggs om med rulltrappor och kyrktorg

Dokumentet som beskriver hela planen från visioner till konkreta förslag, har rubriken ”Vision för församling, skola och samhälle i samspel” och är undertecknat av Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, Clas Newman, rektor för Kaggeholms folkhögskola och Ulrik Josefsson, verksamhetsledare för Pingst utbildning. Där ingår även detaljrika ritningar på hur kyrkolokalen och övriga rum kan komma att se ut.

Rulltrappor upp till en ny kyrksal och ökat benutrymme mellan bänkraderna är ett par förändringar som föreslås. Även ett mer rejält tilltaget kyrktorg i entrén vill man bygga, för en mer välkomnande känsla.

Läs också: Niklas Piensoho, Filadelfia: Kaggeholm skulle bli en bra granne
 

Medlemmarna bestämmer

Vad församlingens medlemmar tycker om förslaget är än så länge höljt i dunkel, men ett rungande ja har kommit från både Kaggeholms folkhögskola, styrelsen för Pingstskolornas skol- och kursverksamhet (PSK) samt styrelsen för Pingst Fria Församlingar i samverkan (Pingst FFS).

Men förslaget om att sälja av Rörstrands slott för att minimera församlingens lokalkostnader kommer inte som någon chock för medlemmarna. För två år sedan presenterades ett liknande förslag, men då utan tanke på vem köparen skulle vara. Församlingen beslöt då enhälligt att man skulle fortsätta utreda förutsättningarna för att flytta verksamheten in i själva kyrkobyggnaden och även fundera på eventuella köpare.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Böneutrop
Kyrka och politik