Kaggeholms slott är sålt – här är nya ägarna

Den nya ägaren av Kaggeholms slott, Sisyfosgruppen, är specialiserad på att renovera och bygga om äldre fastigheter.
– Det är verkligen ett stycke fantastisk historia som vi nu blir en del av, säger Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Köpet av Kaggeholms slottsområde är inte första gången som Sisyfosgruppens och pingströrelsens vägar korsas. Sedan 2013 äger Sisyfosgruppen nämligen även egendomen Venngarn norr om Sigtuna där LP-stiftelsen och Erik Edin-stiftelsen tidigare har bedrivit missbruksvård.

"Varje projekt är unikt"

– Vi har erfarenhet av liknande projekt sedan tidigare som vi tar med oss till Kaggeholm, inte minst omvandlingen av Wenngarn utanför Sigtuna. Men varje projekt är unikt och det gäller inte minst Kaggeholm som vi ser som en plats som även fortsättningsvis ska kommer att skapa ny historia, säger Olle Larsson enligt ett pressmeddelande.

Clas Newman, rektor på skolan, vill inte avslöja hur mycket Sisyfosgruppen betalar för Kaggeholm.

clas newman– Men vi är nöjda med uppgörelsen, säger han till Dagen.

"En ny plan för Kaggeholm"

Enligt pressmeddelandet ska Sisyfosgruppen under våren ta upp diskussionen med Ekerö kommun, grannar och intressenter för att "tillsammans skapa en ny plan för Kaggeholm". I början av sommaren får Sisyfosgruppen tillträde till området och sedan hyr folkhögskolan tillbaka skolan, internatet samt en del av personalbostäderna under det kommande läsåret.

Läs också: Kaggeholm lägger ner bibellinjen - startar ny bibelskola på Cypern
 

– Det undgår ingen att det finns en osäkerhet inom fastighetsvärlden. Men vi har ett och annat gemensamt med Lewi Pethrus, som köpte Kaggeholm mitt under brinnande världskrig och skapade områdets framtid. Vi har tro på framtiden, tro på projektet och tro på att historiska miljöer har massor att berätta för oss i dag. Vi ser mycket fram emot arbetet med Kaggeholm, säger Olle Larsson.

"Hamnar i trygga händer"

Reine Wasner, ordförande för Kaggeholms folkhögskolas styrelse, konstaterar att Kaggeholms slott har varit en central del för folkhögskoleverksamheten i många år, men att tiden är inne att göra en förändring.

– Vi står inför ett intensivt arbete med att utveckla verksamheten och försäljningen är ett led i den processen. Vi lämnar med varm hand över till Sisyfosgruppen och hoppas och tror att fastigheten härmed hamnar i trygga händer, säger han.

Folkhögskolan flyttar

Enligt planerna kommer skolverksamheten att flytta till ny plats i Stockholmsområdet sommaren 2019.

– Vi finns kvar på Kaggeholm hela nästa läsår och sedan ska vi flytta till nya lokaler närmare staden, säger rektor Clas Newman, i pressmeddelandet.

– Vi är glada att vi kan vara kvar ändå till 2019 och jag vill också betona att Kaggeholms folkhögskola fortsätter sin verksamhet även efter flytten, säger han till Dagen.

Läs också: Klart: Kaggeholm flyttar till Filadelfias lokaler i centrala Stockholm

Fakta:

Pingstledaren Lewi Pethrus och Filadelfiaförsamlingen i Stockholm köpte 1942 Kaggeholms slott (från 1725) och drog igång folkhögskolan.

1961 tog pingströrelsen gemensamt över Kaggeholmsutbildningen. Tusentals elever har genom åren passerat skolan.

I dag bedriver Kaggeholm utbildningslinjerna allmän, bibel, media och musik samt ett antal externa kurser.

Ett 50-tal hel- och deltidsanställda är verksamma vid folkhögskolan, som också har ett internat för elevboende.