Kanadas urinvånare utsatta för folkmord

Försvunna eller mördade kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning är offer för ett folkmord, konstaterar en nationell utredning. Över 4 000 kvinnor tros ha drabbats de senaste 50 åren och nu kräver utredarna att regeringen agerar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tusentals kvinnor som försvunnit eller mördats har blivit föremål för en nationell utredning av den kanadensiska ursprungsbefolkningens utsatthet. Officiellt släpps rapporten, med titeln "Återta makten och platsen", inte förrän den 3 juni, men public service-kanalen CBC har redan fått ta del av den.

Lägger ansvar på staten

Slutsatsen är att ursprungsbefolkningens kvinnor blivit offer för ett folkmord orsakat av både "statens agerande och brist på handling som bottnar i kolonialismen och dess idéer". Utredningen påminner om den sanningskommission om sexuella övergrepp på religiösa internatskolor som slutfördes för fyra år sedan. Det som flickor från ursprungsbefolkningen utsattes för där beskrevs då som ett kulturellt folkmord.

Vill se förändring

Arbetet med utredningen har pågått i två och ett halvt år och över 2 300 personer har deltagit i de möten som utredarna anordnat. Förhoppningen är att resultatet ska leda till handling. Bland förslagen på förändringar finns en översyn av hur rättssystemet dömer personer ur ursprungsbefolkningen samt en uppmaning till kanadensare att fördöma och agera mot våld och diskriminering.

Julius Bengtsson/TT

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå