Kanadensisk predikant greps efter predikan

Predikanten David Lynn greps när han evangeliserade i Toronto.
Han störde ordningen, hävdar polisen. Kristna diskrimineras, hävdar predikanten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den senaste tiden har flera kristna gatupredikanter hamnat i mediernas blickfång. Upplägget brukar vara detsamma, världen över.

En ensam predikant står vid en allmän plats – påhejad av sina anhängare – och predikar i megafon behovet av människors omvändelse.

Dessa predikanter är sällan knutna till etablerade kyrkor, utan driver sina egna så kallade ”ministries”.

Läs även | Poliser grep gatupredikant

Oväntad vändning

Så även denna gång. David Lynn är en kanadensisk evangelist, med rötter på Jamaica.

Han leder ”Christ forgiveness ministries” och är regelbundet ute på evangelisationsturnéer i världen. Men förra veckan tog kampanjen en oväntad vändning för Lynn och hans team.

I en av Torontos stadsdelar, särskilt populär bland hbtq-personer, säger Lynn i mikrofon att han ”kommer ut som kristen”.

Predikar omvändelsebudskap

Under följande två timmar (som publicerats på Youtube) hörs Lynn säga att han inte hatar någon, men att vissa människor hatar kristna.

– Vissa vill att jag som kristen ska stanna i garderoben, förkunnar han.

Han säger även att såväl heterosexuella som homosexuella behöver omvända sig.

– Alla är accepterade, och det är vad vi predikar som kristna. Jesus dog för syndaren, och synd är när vi bryter Guds lagar, säger han.

Protesterar högljutt

Men budskapet faller inte i god jord hos omgivningen.

På kort tid har en större folkmassa samlats runt honom och protesterar högljutt mot hans budskap, med regnbågsflaggor och plakat.

Till slut dyker polisen upp och ber honom sluta prata i mikrofonen. Han lägger då ner den och fortsätter prata utan förstärkning.

Grips av polis

Men efter ytterligare några minuter väljer den kanadensiska polisen att gripa honom.

– Vi har gripit en man som stört ordningen efter att han ertappats med nedsättande kommentarer, säger polismannen Henry Dyck i videon.

– Vad har jag gjort? Berätta vilken lag jag brutit mot, hörs Dynn säga innan han förs iväg av polisen.

Misstänks ha stört ordningen

I ett pressmeddelande från Torontos polismyndighet står att Dynns budskap orsakat oro i omgivningen, och att människor som lyssnat reagerat fientligt.

Han är därför misstänkt för att ha stört ordningen.

– Svårigheten uppstår när användningen av skrikande och förolämpande språk får människor att reagera negativt. Vid den punkten kan säkerheten inte längre garanteras, säger polismannen Henry Dyck till nyhetssajten Citynews. 

Håller inte med

Men David Lynn håller inte med polisen. Efter att ha släppts mot borgen, hävdar han att detta handlar om diskriminering mot kristna.

– Allt jag sa var ”Gud älskar er. Det finns hopp för alla”. Jag gjorde inte något olagligt, jag gick inte dit för att provocera någon, säger han till kanalen.

Den amerikanska missionsorganisationen Torch of Christ har fördömt gripandet av Dynn.

”Det är väldigt klart att en partiskhet existerar i Kanada. Kristen tro stämplas som hatbudskap. Och hat och våld mot kristna tillåts, skriver organisationen i ett uttalande.

I juli ska fallet prövas i domstol.

Läs även |

Läs även | Namninsamling till stöd för gripen predikant i London

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat