Nyheter

Känd kristen konvertit fängslad i Iran

En frispråkig 21-årig kristen iranska, Fatemeh Mohammadi, har arresterats i samband med en demonstration i Irans huvudstad Teheran.

Uppgifterna om att konvertiten Fatemeh Mohammadi, även känd under sitt kristna namn Mary, frihetsberövats kommer nyhetsbyrån HRANA men har fått spridning till omvärlden via organisationen Article18.

De bevakar situationen för kristna i Iran och berättar om den frispråkige aktivisten plockats in av polisen och att ingen vet var hon befinner sig i nuläget.

Läs mer: Här är länderna där kristna förföljs som värst

Demonstration

Det var i söndags som Mary fängslades i samband med en demonstration mot hanteringen av det passagerarflygplan som Irans militär av misstag sköt ned. Det är dock oklart om Mary själv deltog i demonstrationen.

Hon har, enligt Article18, gjort sig känd som en aktivist som i sociala medier kritiserat Iran för att fängsla konvertiter och inte tillåta kristna att hålla möten. Hon beskrivs som en ovanligt frispråkig röst för religionsfrihet.

Tidigare fängslad

Tidigare har Mary suttit fängslad i ett halvår för sin aktivism och i slutet av förra året blev hon avstängd för vidare studier på universitetet på grund av hennes religiösa övertygelse.

Iran är ett land där politik och religion vävts samman och styrs utifrån sharialagar. Landets högste ledare, ayatolla Khamenei, är också den som sitter på den yttersta politiska makten.

Enligt lagstiftningen är det förbjudet att lämna islam. Kristna som tillhör landets historiska kyrkor tillåts vara kvar, men myndigheterna försöker på olika sätt slå till mot konvertiter.

Läs mer: FN-rapport varnar för kristnas situation i Iran

Underjordisk kyrka

Trots det finns det en växande underjordisk kyrka som organiserar sig i husförsamlingar. Hur pass stor denna rörelse är går bara att uppskatta, men enligt Article 18 kan det röra sig om uppemot en halv miljon iranier, uppgifter som är svåra att få bekräftade.

I sin rapportering berättar Article 18 kontinuerligt om kristna som fängslas och i sin nyligen publicerade årsrapport för 2019 tar de upp 38 kända fall.

Avrättade konvertit

Under januari månad 2020 fortsätter de sin rapportering med att en 65-årig konvertit har fått ett treårigt fängelsestraff efter att ha anklagats för att förolämpa islam. De berättar om pastor Hussein Soodman som 1990 avrättades för att ha lämnat islam, hittills den enda konvertit som officiellt dödats av regimen. Nu har hans grav skändats och körts över med en bulldozer.

De berättar så klart också om konvertiten Mary som numera är försvunnen.

Läs mer: Iransk minister "Masskonverteringar sker framför våra ögon"

Utvisar inte kristna

Att kristna förföljs i Iran är känt av svenska myndigheter och asylsökande iranier som säger att de konverterat till kristendom anses i regel ha skyddsskäl.

Men då gäller det först att bevisa att man är genuint kristen. Nyligen kunde Dagen berätta om den iranske konvertiten Sina Ghaderi som inte ansågs trovärdig. För att hjälpa honom satte engagerade medlemmar i Sankt Pauli församling i Göteborg in en stor annons i Dagens nyheter för att på så sätt tydligt få ut budskapet att han är kristen och har skyddsskäl.

Läs mer: Konvertiten Sina Ghaderi ska utvisas - kristna protesterar med helsidesannons i DN

– Jag tror inte att myndigheterna här förstår situationen för kristna i Iran, sa Sina Ghaderi då han intervjuades av Dagen för två år sedan.

När Open Doors nyligen presenterade sin årliga lista över länder där kristna förföljs som värst hamnade Iran på nionde plats, ett av elva länder under kategorin "extrem förföljelse".

Fler artiklar för dig