Kände ateisten Stephen Hawking död

Stephen Hawking blev känd som en av de mest briljanta av alla fysiker.
"Vår tids Einstein" utvecklade teorin om Big Bang och ansåg att vetenskapen gjort Gud onödig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid 21 års ålder diagnosticerades han med den ovanliga nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Plötsligt såg allting mycket mörkt ut – han gavs bara några få år att leva. Men han övervann sjukdomen, levde vidare i över fem decennier och blev en av de mest inflytelserika fysikerna i världen.

I synnerhet efter publiceringen av bästsäljaren A Brief History of Time (Kosmos – en kort historik) 1988 har Hawking beskrivits som vår tids Einstein, ett geni som var med om att utveckla teorin om att universum uppstod vid en enda explosion, Big Bang.

Han blev så känd att han poppade upp i både storfilmer och The Simpsons.

 

Läs mer: Artificiell intelligens hot eller möjlighet?

 

"Ingen Gud"

De senaste åren varnade han för farorna med den teknologi som sammanfattas i begreppet artificiell intelligens, AI. Innan vi märkt vad som händer kan vi hamna i en situation där teknologin får en egen vilja och, genom sin tankeförmåga, tar över jorden från människorna, menade Hawking.

I sin första bok uttalade han tanken att det möjligen kunde finnas någon form av skapare. Men i en senare bok, The Grand Design, tog han avstånd från alla sådana idéer.

"Man kan inte bevisa att Gud inte existerar, men vetenskapen gör Gud onödig", sa han. Big Bang är det oundvikliga resultatet av fysikens lagar, inget mer.

Stephen Hawking blev 76 år.