Känslosamt då Mahmoud fördes till sista vilan

"Han är en av oss", säger pastor Chatrine Carlson som höll i begravningen av Mahmoud, flyktingkillen som tog sitt eget liv och som nu ligger begravd på en kyrkogård i Jönköping.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blev en värdig och känslofylld begravning då Mahmoud i onsdags fördes till sin sista vila i Jönköping. Dagen har tidigare skrivit om den ensamkommande killen som efter sitt fjärde avslag på sin asylansökan tog sitt liv. Han hade i Sverige konverterat till kristen tro, var aktiv i pingstkyrkan i Jönköping, men hans tro bedömdes inte vara genuin av Migrationsverket och därför skulle han utvisas.

Omkring 450 personer slöt upp till begravningen, varav många var hans kamrater med bakgrund i Afghanistan. Men även många från församlingen, från staden och tillresta från andra orter var med för att delta i sorgen.

– Det här berör alla hans kompisar, hela vår församling, vår stad och hela vårt land, säger Chatrine Carlson, pastor med ansvar för diakoni i Pingstkyrkan i Jönköping.

Kristen begravning

Hon berättar att Mahmoud fick en kristen begravning, vilket också stämts av med den närmaste familjen som bor i Iran.

– De visste att han hade blivit kristen och bad oss som hans kyrka att ta hand om begravningen. Mahmoud var väldigt tydlig med sin kristna tro, flera av dem som finns i vår kyrka i dag gör det för att han tagit med dem dit.

Läs mer: Ljusmanifestation till minne av Mahmoud

 

Döpte honom

Det är med stor sorg och smärta i rösten som hon beskriver resan de gjort tillsammans. För snart två år sedan stod hon med Mahmoud i dopgraven och sänkte ned honom i vattnet då han efter en tid i församlingens gemenskap beslutade att följa Jesus. I onsdags stod hon slutligen framför kistan då hon ansvarade för begravningsceremonin.

– Han är en av oss, säger Chatrine Carlson.

– Det här var en av våra medlemmar och vi gjorde vårt yttersta för att han skulle få en värdig begravning.

Begravningsgudstjänsten översattes till persiska, och för många muslimer som var osäkra på sammanhanget blev det också en pedagogisk redogörelse för allt som skedde.

– Jag predikade om Kristi kärlek som når oss även i det djupaste mörkret. Efter det tog vi avsked inne i kyrkan, sedan bars kistan ut och ett långt följe tågade mot graven.

Mahmoud ligger begraven på en kyrkogård i närheten av Pingstkyrkan i centrala Jönköping.

Många i samma situation

– Det som är smärtsamt är att vi har så många i vårt nätverk som är i liknande situationer. Precis innan begravningen kommer ett par och berättar att de fått avslag på sin asylansökan av precis samma skäl, de ansågs inte genuint kristna. Det var två av dem som är mest aktiva i församlingen, berättar Chatrine.

– Man blir så fruktansvärt arg, det här är våra systrar och bröder, de blir inte trodda, jag blir inte trodd. Det är någon annan som säger att deras tro inte är genuin, att de ska skickas tillbaka till en plats där de kommer att lida förföljelse och kanske dödas för sin tro. Det pågår en förföljelse mot dessa människor i vårt land, hur länge ska det få fortgå.

Läs mer: Socialministern: Varje självmord en tragedi

 

Chatrine Carlson säger att det verkar vara som att man på Migrationsverket redan har bestämt sig när det gäller konvertiter.

– Ingen ska bli trodd, alla ska ut. Nu kommer det avslag på avslag och det är samma skäl. Men om Mahmouds tro inte var genuin, då är inte min det heller. Det är exakt så man känner.