21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kapten får pris för sin Israelresa

Stefan Abrahamsson, skeppare på missionsbåten Elida, mottog förra veckan Torgny Segerstedt-stipendiet som delas ut av vänskapsförbundet Sverige-Israel. Han tilldelas stipendiet för seglingen till Israel med båten Elida under hösten.

Torgny Segerstedt-stipendiet är ett stipendium som vänskapsförbundet Sverige-Israel årligen delar ut och i år var det Stefan Abrahamsson, skeppare på Elida, som fick motta stipendiet.

– Det känns helt overkligt. Jag växte upp med Torgny Segerstedt som förebild så att få ett stipendium i hans anda känns otroligt, säger Stefan Abrahamsson till Dagen.

Torgny Segerstedt var redaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfarts-tidning under första hälften av 1900-talet och var en av få som tidigt förstod faran med Hitler och Nazityskland.

Det var en enig styrelse som fattade beslutet om vem som skulle få priset i år.

Läs även: Isabelle Waldenvik (KD): Därför seglade jag med Elida

Ny Israelresa planerad

Inför resan till Israel fanns det två målsättningar:

Att försöka lyfta frågan om Israel i svenska medier och att tala om för folket i Israel att det finns svenskar som har en annorlunda åsikt än Margot Wallström, berättar Stefan Abrahamsson.

– Jag tycker att vi misslyckades med att lyfta frågan i svenska medier men vi lyckades med vårt andra mål. Vi lyckades exportera värme och kärlek till det israeliska folket. Det är viktigt att ge den respekt till judarna som de förtjänar, säger Stefan Abrahamsson.

Gustaf Edefors

Läs mer: Arne Lapidus: Därför hyllar Israel Elidas ankomst

Fler artiklar