Karibiens kristna och frihet från slaveri inspirerar Bönevecka

På torsdag inleds den världsomfattande satsningen för kristen enhet. Materialet för samlingar och gudstjänster har i år utformats av kristna i Karibien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är en ekumenisk grupp i Karibien som har utformat årets material inför Böneveckan. Temat i år är "Guds hand leder oss". De kristna i Karibien har tagit fasta på hur Gud ingrep för att göra slut på slaveriet. Det bibelord som är huvudtext i år är Moses och Miriams sång (2 Moseboken 15:1-21).

Under böneveckan hålls många gudstjänster och samlingar över samfundsgränserna, inte bara i Sverige utan i hela 75 länder.

Den 21 januari firas huvudgudstjänsten under Böneveckan. Här i Sverige sänder Sveriges radio P1 en radiogudstjänst från Sävaråkyrkan, där pastor Andre´Jakobsson predikar utifrån ämnet i årets Bönevecka.

– Ekumenik betyder "hela den bebodda världen" och det öppnar för ett vidare perspektiv i synen på vårt mångkulturella samhälle. Den kristna enheten blir då en förutsättning för kyrkorna att på ett trovärdigt sätt ge ett bidrag i arbetet för att bygga samhörighet i vårt land. Här kan Böneveckan för kristen enhet vara ett konkret tillfälle för gemenskap och möten mellan olika kulturer och traditioner, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, i en kommentar om årets Bönevecka.

Statsministeromröstning