Kärleksmanifestation efter skottlossning mot polishem i Västerås

Hundratals kom till en manifestation utanför polishuset i Västerås på måndagen. Lennart Klaar och nätverket Vänliga Västerås tog initiativ till samlingen för att visa stöd för poliskåren efter skjutningen mot en polismans privata bostad i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Natten mellan fredagen och lördagen sköt okända gärningsmän med grovkalibrigt vapen mot en polismans hem i ett tätbebyggt bostadsområde. Polisen låg och sov i bostaden vid tillfället, det gjorde även hans fru och barn. Den materiella förödelsen var stor, men ingen människa skadades.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i svenska medier, och i Västerås har många reagerat med bestörtning. En av dem är Lennart Klaar, medlem i Pingst Västerås och grundare av nätverket Vänliga Västerås som arbetar för en god atmosfär i staden. 

 Jag kände mig bedrövad när jag fick höra om det här. Skottlossningen är en motattack mot precis allt som vi jobbar för i nätverket Vänliga Västerås, säger Lennart Klaar till Dagen.

Hundratals kom till polishuset

Han bestämde sig tillsammans med Lena Hörngren och Mårten Hallberg att ta initiativet till en manifestation till stöd för den drabbade polisen och poliskåren. 

 Polisen har ett väldigt tufft arbete, de är hårt angripa på många sätt, och vi vill visa vårt stöd, visa att vi står bakom.

Och gensvaret blev stort. Vid lunchtid på måndagen stod hundratals människor utanför polishuset i Västerås med blommor och hjärtan.

 Förövaren hade kunnat döda hela familjen. Det är ett angrepp inte bara mot en polisfamilj utan hela vårt samhälle. Det är oerhört allvarligt. Hälsa er drabbade kollega, sa Mårten Hallberg riktat till de poliser som också samlats utanför polishuset.

Ett meddelande från den drabbade polisen lästes upp, med tack för allt stöd som visats familjen efter skottlossningen.

"Detta gör något för Västerås"

Lennart Klaar känner sig glad över manifestationen, och att så många kom.

 Det är kallt här ute, men varmt i våra hjärtan. Vi är ett stort folkhav här som visar vårt stöd och detta gör skillnad. Vi har inte massor av pengar, ingen musik, och vi hade kort om tid men jag tror att det här betyder någonting för Västerås, sa Lennart Klaar till folksamlingen.

Polisen har hittills inte uttalat sig om motivet bakom skottlossningen, men den drabbade polisen flyttades efter attacken till en skyddad plats, enligt DN.

Under lördagen anhölls en 20-årig man misstänkt för mordförsök.

Statsministeromröstning