Katarinamässan fortsätter genom uppdelning

Den populära Katarinamässan kommer att fortsätta att firas i Katarina kyrka i Stockholm.
Katarina församling väljer att komplettera den mässan med en gudstjänst som följer Svenska kyrkans ordning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Katarinamässan, som firas i Katarina kyrka på Södermalm, är den högmässa som samlar flest människor i Svenska kyrkan. Men det är också en högmässa som avviker från den ordning som är beslutad av Svenska kyrkan. Församling har tidigare haft dispens för sin utformning av mässan, men när den nya kyrkohandboken antogs hamnade man i konflikt med domkapitlet i Stockholm, som krävde att den nya handboken skulle följas.

Församlingen löser nu problemet genom att ha två gudstjänster under söndagsförmiddagen. Kl 9 firas en högmässa enligt kyrkohandbokens anvisningar. Därefter kommer man som i dag att kl 11 bjuda in till Katarinamässan.

I ett uttalande skriver kyrkoherde Olle Carlsson att han tillsammans med journalisten Lisbeth Gustafsson kommer att dokumentera förnyelsens kraft och pris i Svenska kyrkan.

— Vi tror att många församlingar kan ha intresse av att höra om både de problem vi har haft med gamla maktstrukturer och om det nya livet i kyrkan som gett så många människor hopp och en andlig hemvist.

Lilla Erstagården