Katolik blir ny domare i Högsta domstolen i USA

President Donald Trump nominerar 53-årige Brett Kavanaugh som ny domare i USA:s Högsta domstol. Därmed behålls den konservativa majoriteten i samlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att en ny domare väljs in i Högsta domstolen beror på att 81-årige Anthony Kennedy bestämt sig för att gå i pension. Valet av Kavanaugh kan få stor betydelse för kommande beslut i HD.

Många politiska experter menar att balansen i Högsta domstolen kommer att vara intakt med Kavanaugh på en av stolarna.

Levande församling

Precis som Kennedy är Kavanaugh katolik, ett faktum som han själv lyfte fram i intervjuer efter presidentens tillkännagivande, som kom efter en tid av spekulationer om vem det skulle bli:

– Jag är en del av en levande katolsk församling i Washington DC. Vi är inte överens om allt, men vi har en gemensam vilja att tjäna samhället, sa Kavanaugh till flera medier.

Utnämningen applåderas av många som ser Kavanaugh som en garant för att konservativa värden upprätthålls.

Justin Walker, professor vid University of Louisville Brandeis Law School beskriver Kavanaugh som "en förkämpe för religionsfrihet", skriver religionnews.com.

Läs ocksåNeil Gorsuch ”talar för religiösa gruppers rättigheter”

Lovar ha öppet sinne

Republikanerna hoppas att den nya domaren är på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom risken finns att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

Så partiet kommer att arbeta för att senaten ska godkänna Kavanaugh innan dess.

– Om det godkänns av senaten kommer jag att hålla ett öppet sinne i varje enskilt fall. Och jag kommer att sträva efter att skydda USA:s konstitution och den amerikanska rättssäkerheten, säger Kavanaugh enligt TT.

Fem katoliker i HD

Det var i slutet av juni som Anthony Kennedy meddelade att han går i pension den 31 juli efter att ha suttit i Högsta domstolen i trettio år.

Kavanaugh är i dag verksam vid en appellationsdomstol i huvudstadsområdet District of Columbia.

Högsta domstolen i USA har sitt säte i Washington DC. Den består av nio ledamöter som väljs på livstid.

Förutsatt att Brett Kavanaugh blir godkänd består HD av fem katolska domare, tre judiska samt president Trumps senaste tillskott Neil Gorsuch som växte upp som katolik men numera tillhör episkopala kyrkan.

Lilla Erstagården