Katoliker blir bara fler och fler

Trots sekularisering och blodiga förföljelser på sina håll fortsätter katolska kyrkan att växa. Antalet katoliker i världen börjar närma sig 1,3 miljarder, visar kyrkans egen statistik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Katoliker utgör nu 17,7 procent av världens befolkning, enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Agenzia Fides. Under 2015 döptes 12,5 miljoner fler till den katolska tron än året innan.

Afrika och Oceanien tar flest andelar

285 miljoner av världens katoliker bor i Europa, 625 miljoner på de amerikanska kontinenterna och 141 miljoner i Asien. 222 miljoner afrikaner är katoliker, medan en fjärdedel av Oceaniens befolkning (Australien, Nya Zealand och vissa öar i Stilla havet) bekänner sig till den romersk-katolska tron. De sistnämnda kontinenterna är dock de enda där andelen katoliker i förhållande till befolkningsmängden växer.

Viktig aktör

Katolska kyrkan fortsätter också att vara en aktör att räkna med när det gäller utbildning, sjukvård och socialt arbete. Sextio miljoner barn i världen beräknas gå i katolska skolor och ytterligare fem och en halv miljon unga i gymnasie- och högskoleåldern är med i kyrkans olika föreningar och sammanslutningar.

Lilla Erstagården