Nyheter

Katolsk kyrka i Köping eldhärjad

En brand utbröt på tisdagsmorgonen i Sankta Maria kaldeisk-katolska kyrka i Köping. Räddningstjänsten pratar om "omfattande skador".

Larmet om branden kom klockan 07.18. Och när räddningstjänsten från Köping och Kungsör anlände till platsen brann det i taket.

– Det kommer bli omfattande skador i och med att vi kommer behöva bryta bort taket, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår, till SVT Västmanland.

Kyrkobyggnaden, som enligt Köpings kommun utgör "ett stort kulturhistoriskt värde i stadsbilden", är en gammal metodistkyrka. Den invigdes 1892, men såldes 2010 till Assyriska föreningen.

SVT Västmanland uppger att en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet har inletts. Men enligt polisen finns det inte några misstankar om att branden skulle vara anlagd.

Bblat.se beskriver samtidigt hur nedstämda församlingsmedlemmar står på avstånd och ser hur röken "väller upp ur taken på kyrkan".

När Assyriska föreningen köpte kyrkan var tanken att den skulle fungera både som gudstjänstlokal och som social samlingspunkt. Nu konstaterar bblat.se att branden är ett "allvarligt bakslag för församlingen och Assyriska föreningen".

Fler artiklar för dig