Katy Perry ska betala miljonskadestånd till kristen artist

Den amerikanska världsstjärnan Katy Perry och hennes skivbolag tvingas betala motsvarande 28 miljoner kronor i skadestånd till den kristna rapparen Flame.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

En amerikansk domstol har slagit fast att Katy Perrys hitlåt "Dark horse" från 2013 till viss del är ett plagiat av "Joyful noises" från 2008 av den kristna rapparen Flame, som egentligen heter Marcus Gray.

Domstolen dömer Katy Perry och hennes skivbolag Capital Records till att betala ett skadestånd på 2,8 miljoner dollar till Marcus Gray, rapporterar Reuters. Det motsvarar ungefär 28 miljoner kronor.

Återkommande slinga

Katy Perry själv sa i domstolen att "Dark horse" rakt igenom är ett originalverk och att hon aldrig hade hört "Joyful noises" när hon och hennes team skrev den aktuella låten. Men domstolen har kommit fram till att en återkommande slinga i Perrys låt stulits från den kristna rapparens låt.

Jämför själv – är Katy Perrys "Dark horse" ett plagiat av Flames "Joyful noises"?

Ska överklaga

BBC rapporterar att Katy Perry erbjöd sig att sjunga sin låt inför domstolsjuryn, men ett trasigt högtalarsystem gjorde att musiken inte kunde spelas upp i domstolen.

Katy Perrys advokat Christine Lepera sa till journalisterna utanför rättssalen att låtskrivarna ser domen som "en travesti på rättvisa". Artistens försvarsteam planerar att överklaga domen.

Läs även | Katy Perry i bråk med nunnor om klosterköp

Rättsprocess med nunnor

Det är inte första gången Katy Perry hamnar i en uppmärksammad domstolsprocess. När ett kloster i Los Angeles var till salu 2015 ville aristen köpa fastigheten, men två nunnor som tidigare bott i klostret kände sig obekväma med Katy Perry som ny fastighetsägare på grund av hennes livsstil och klädsel. I stället ville de se en krögare som ny ägare. Saken hamnade i domstol, där Katy Perry fick rätt.

När en efterföljande process hölls i domstolen i mars 2018 kollapsade en av de två nunnorna, syster Cathrine Rose Holzman, i rättssalen och avled strax därpå. I en intervju bara timmar före kollapsen riktade sig den 89-åriga nunnan till artisten:

– Till Katy Perry, snälla, sluta. Det här gör ingen något gott, det skadar bara många människor.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg