KD efter S-tweet: Visar på religionsfientligheten inom partiet

Kristdemokraternas Andreas Carlson reagerar kraftigt på den retorik S använder då de går till val på att förbjuda religiösa friskolor.
– Det är ett slag i ansiktet på dem som engagerar sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Drivs religiösa friskolor av kriminella? Den tolkningen ligger i luften då Socialdemokraterna i sociala medier driver på för sitt vallöfte att förbjuda religiösa friskolor, vilket Dagen nyligen rapporterade om.

Tidigare har de använt andra retoriska knep som fått kristna att haja till, exempelvis budskapet att "Skolan ska få barn att tänka, inte tro, förbjud religiösa friskolor".

Läs mer: S jämställer religiösa friskolor med kriminella

 

KD reagerar

Nu reagerar Kristdemokraterna på retoriken.

– Ett ord som passar i det här sammanhanget är religionsfientlighet, säger Andreas Carlson, som främst syftar på det färska utspelet där det är lätt att göra kopplingen att religiösa friskolor drivs av kriminella och oseriösa aktörer.

– Den här tweeten visar på den religionsfientlighet som finns inom regeringen och inom socialdemokraterna.

Inte minst, menar Andreas Carlson, är det här ett slag i ansiktet på alla dem som jobbar på kristna friskolor och som även engagerar sig ideellt.

– Det är skolor där den idéburna verksamheten är en morot. Det här är oerhört provocerande, framför allt mot de skolor som faktiskt lyckas bättre än de kommunala skolorna.

Läs mer: Joakim Hagerius: Socialdemokraternas intellektuella ohederlighet utan gräns

 

Fara för demokratin

– Jag menar att det här är en fara för demokratin då ett stort regeringsbärande parti på det här sättet går emot Europakonventionen, som också är svensk lagstiftning, säger Andreas Carlson.

Men man måste väl kunna argumentera emot religiösa friskolor?

– Men man kan väl då argumentera på ett sjyst sätt och inte jämställa kristna friskolor med kriminell verksamhet.

Socialdemokraterna själva menar att de i sitt budskap inte kritiserar kristna församlingar som driver skolor, snarare M och SD:s skolpolitik?

– Nej, det är ett försök till en efterhandskonstruktion, menar Andreas Carlson.

– De menar inte att Moderaterna är kriminella, utan de fokuserar på skolorna. Det går inte att komma ifrån de ord man har skrivit, jag tycker att man kan kräva en ursäkt och en bra förklaring. Ta bort tweeten och sluta upp med de här dumheterna.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar