KD kräver kriskommission för vården

Svensk sjukvård behöver en kris­kommission. Det budskapet kom från KD-ledaren Ebba Busch Thor i går, några dagar efter att regeringen tillsatt en utredning kring prestige­bygget Nya Karolinska.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Temperaturen har ökat när det gäller svensk sjukvårdsdebatt. Utspelen haglar och parti efter parti vill profilera sig.

I fredags meddelade regeringen att de ska tillsätta en utredning av sjukhusbygget Nya Karolinska i Solna, ett bygge som blivit rejält omdebatterat efter att kostnaderna skjutit i höjden.

– Ett haveri, sa socialminister Annika Strandhäll (S) i Agenda i söndags kväll, då hon rök ihop med Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm.

Samtidigt fick ministern en fråga från SVT:s reporter om de ökade väntetiderna i vården och om det inte skulle behövas en kommission för att utreda varför köerna har växt.

Snabbast på bollen var Kristdemokraterna, som dagen efter kallade till presskonferens med exakt det budskapet.

– Fokus har varit på ett sjukhus i ett landsting, det är en fixering på Stockholm, sa Ebba Busch Thor.

Nationell kommission

Nu vill KD se en nationell kriskommission av svensk sjukvård, inte bara en utredning kring turerna vid ett sjukhusbygge i det borgerligt styrda Stockholms läns landsting. Det är ett budskap som passar som hand i handske med det valbudskap partiet vill trumma ut.

Vårdfrågor kommer att få högsta prioritet av KD i det kommande valet, och huvudfrågan kommer att vara ett förstatligande av sjukvården.

I skuggan av att partiets samarbete med Bert Karlsson blev känt förra veckan kom beskedet att veteranen Acko Ankarberg Johansson ska leda partiets vårdsatsning i valrörelsen.

Hon var också med på pressträffen i riksdagen, där budskapet om en kriskommission presenterades tillsammans med en rapport om bristerna i den svenska sjukvården.

Vill att staten ska ta över

I dag bedrivs svensk sjukvård av 21 landsting och regioner och KD:s stora projekt handlar om att staten ska ta ett övergripande ansvar. Dels, menar man, ska sjukvården bli effektivare och administrationen minska, dels handlar det om att en mer jämlik vård ska bedrivas över hela landet.

– Men regeringen vill inte ta debatten i sin helhet, säger Acko Ankarberg Johansson till Dagen.

Så nu förklarar ni krig mot landstingen?

– Det vi förklarar krig mot är en dålig organisation, vi behöver en nationell styrning av sjukvården.

Många andra partier säger också att de vill prioritera sjukvården i valet, exempelvis MP och SD. Vad har ni som inte de har?

– Vi är det parti som har förtroende i frågan efter vår tid i regeringen, säger Acko Ankarberg Johansson.

Göran Hägglund, tidigare parti­ledare, var exempelvis social­minister i åtta års tid.

– Andra partier har ett nyvaket intresse, men nu krävs det erfarenhet. Vi har levererat resultat, och det är efter vår tid vid makten som köerna inom sjukvården kom tillbaka. Det är skillnad på om det är en kristdemokrat eller en socialdemokrat som är ansvarig, säger Acko Ankarberg Johansson.

I Agenda i söndags lät det dock annorlunda när socialminister Annika Strandhäll hade ordet.

Hon viftade bort frågan om en nationell kriskommission och menar att regeringen har lagt om kursen och nu är på rätt spår, bland annat genom att satsa på utbildning av sjukhuspersonal.

– Vi gör den största satsningen på hälso- och sjukvård i modern tid, menade Annika Strandhäll.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar