KD lockar gärna över SD-väljare

Kristdemokraterna har presenterat sin valstrategi. Och konstaterar att om de ska nå nya grupper finns potentialen hos allians­väljare samt SD-väljare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Värfärd, välfärd och åter välfärd. När Kristdemokraterna presenterar sin valstrategi på en pressträff i riksdagen är det sjukvård, äldrefrågor och trygghet som står först i kön.

– Vi vågar se de problem som finns och kommer också med lösningarna, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson under presentationen av valstrategin.

 

Läs mer: ”Välfärd handlar om de kristna värderingarna”

 

Lösningen heter förstatligande av sjukvården, fler platser på äldreboenden samt 10 000 fler poliser.

– Du ska kunna lita på sjukvården, äldre­omsorgen och känna dig trygg i Sverige. Du ska kunna lita på Sverige, summerar Acko Ankarberg Johansson KD-strategin.

Socialdemokraterna målas, föga förvånande, ut som huvudmotståndare.

Men hur ska partiet växa? KD har under hela mandatperioden brottats med låga opinionssiffror, och nu när valrörelsen är på väg att dra igång börjar det brinna i knutarna.

Alliansväljare

Svaret som ges i strategin är att nå väljare som placerar sig till höger och som vill se ett regeringsskifte. Potentialen finns att alliansväljare och SD-väljare i stället ska lägga sin röst på KD.

Ska KD locka över Sverigedemokraternas väljare?

– Kommer alla till oss vore vi så klart tacksamma, men det är inte vi som säger det är där potentialen finns, utan det är undersökningar, säger Peter Kullgren, KD:s valledare, till Dagen.

– Det finns en hel del som röstar på SD som inte tycker att deras politik är bäst på alla områden.

Men hur har ni tänkt locka SD-väljare?

– Genom att driva vår politik, genom att visa på den vårdkris vi är i och genom att prata trygghetsfrågor och äldrefrågor.

SD är ett parti som trycker hårt på en hårdare migrationspolitik, och Peter Kullgren är mån om att betona att KD driver en helt annan linje. Men utmaningen är att nå dem som ser KD som sitt andrahands­alternativ, och då är det främst alliansväljare och SD-väljare.

På vilket sätt kommer Kristdemokraterna lyfta in frågor som har med religion att göra i valrörelsen?

– Kristdemokraterna värnar alltid om den kristna etiken och människosynen. Det är grunden för vårt parti, vår existens, det genomsyrar alla våra politiska förslag, säger Peter Kullgren.

Han menar att det syns tydligt i de frågor partiet driver, exempelvis på det sätt som de stått upp för utsatta kristna minoriteter.

– Det kommer att märkas att Kristdemokraterna är ett kristdemokratiskt parti även den kommande mandatperioden.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar