KD når 13 procents stöd i ny mätning

Kristdemokraterna sticker ut rejält i SCB:s nya mätning. Även Miljöpartiet går framåt och landar tryggt över riksdagsspärren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KD:s framfart i svensk politik såg ut att ha fått sig en rejäl törn i slutspurten av EU-valet. Partiet som tidigare varit på offensiven fick plötsligt kritik från alla håll och kanter, inte minst ifrågasattes KD:s syn på aborter. Valresultatet på 8,6 procent var inte alls i paritet med tidigare opinionsmätningar, även om kristdemokrater med toppkandidat Sara Skyttedal i spetsen bedyrade att det var ett toppenresultat.

6,7 procent upp

Även efter valet kom en mätning som tydde på att KD:s uppgång i opinionen var bruten, med 9 procent i Aftonbladet/Inizio.

Men i dag, tisdag, kom SCB:s stora opinionsmätning. Där får Kristdemokraterna hela 13,0 procent. Partiet rusar i opinionen och har ökat med 6,7 procent sedan förra årets riksdagsval. Inget annat parti är i närheten av att ha ökat lika mycket.

MP upp och L ner

Även V och MP har ökat sedan valet, där Miljöpartiet nu ligger tryggt över spärren med sina 5,2 procent.

Övriga partier backar, framför allt Moderaterna som står för det stora raset. De noteras på 16,0 procent i SCB:s mätning och har backat med 3,8 procent sedan valet.

Centerpartiet och Liberalerna backar med nästan två procent var, och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren med 3,7 procent.

Läs även | Frida Park: Varning för växtvärk, KD!

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava
Explosionen i Beirut
Alia Abboud.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump