KD-politiker föreslår skilsmässoboenden

Jon Malmqvist (KD), kommunalpolitiker i Växjö, vill att det kommunala bostadsbolaget börjar bygga lägenheter anpassade för människor som skiljer sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tanken med lägenheterna är att det ska vara så bra som möjligt för barnen till föräldrar som skiljt sig, då barn inte ska behöva flytta till respektive förälder varannan vecka.

I stället får barnen ha kvar sina respektive rum, medan föräldrarna bor i varsin intilliggande lägenhet, med separata ingångar till barnen, vars yta placeras i mitten.

Vill bygga kommunalt

Nu vill kommunalpolitikern Jon Malmqvist i Växjö att de kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem ska börja bygga skilsmässolägenheter.

– Jag tror att det kan finnas par i Växjö som skulle kunna tycka att detta var en bra lösning. Barnen skulle få ha sin fasta punkt i tillvaron, säger Jon Malmqvist till SVT.

Kommer från Norge

Inspirationen till idén kommer från Norge, där man i Oslo planerar att bygga ett tiotal lägenheter där föräldrar med gemensam vårdnad ska kunna bo i samma hus.

– Allt handlar om att försöka förenkla för människor, så att de kan leva det liv de önskar, menar Jon Malmqvist.

Han berättar att förslaget kanske inte passar för alla. I de fall där tidigare par verkligen inte kan komma överens så passar nog den här lösningen inte speciellt bra, utan då är det bäst att flytta isär.

För ska de här skllsmässoanpassade boendena fungera krävs det att föräldrarna kan komma överens om när de ska få tillgång till barnens rum, så de inte springer på varandra stup i kvarten.

Styrs av blågrön koalition

Hur förslaget landar återstår att se. Jon Malmqvist har skickat in en skrivelse till Kommunstyrelsen i Växjö, en kommun som styrs av en blågrön koalition där de fyra allianspartierna och Miljöpartiet ingår.

Får han med sig sina kollegor i kommunpolitiken är det inte helt otroligt att den småländska staden inom kort kan börja planera för skilsmässolägenheter.