KD-politikerna som vill avskaffa sin egen plattform

KD har förklarat krig mot landstingen då de vill förstatligande sjukvården. En inte helt lätt sits för partiets landstingspolitiker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sjukvård är Kristdemokraternas stora fråga i valet, och som pricken över i vill de se att staten tar över huvudansvaret för vården. Att på nationell nivå dundra på med detta budskap är inga problem, desto knepigare sits hamnar partiets landstingspolitiker i som alltså borde driva frågan att avskaffa sin egen politiska plattform.

Ella Bohlin är landstingsråd i Stockholm.

– Jag tycker att det här är lätt att förena, säger hon till Dagen, på plats för kommun- och landstingsdagar i Jönköping.

– För mig finns det inget egenintresse att ha kvar landstingen, och så som vi är organiserade nu så fungerar det inte, vare sig nu eller på längre sikt.

Flyttar för vård

Hon berättar att exempelvis i Stockholm satsar de på bra diabetesvård, och för att få del av den väljer folk att flytta till huvudstaden, vilket hon tycker är olyckligt.

– Bostadsadressen ska inte vara avgörande för vilken behandling du ska få, säger Ella Bohlin.

Om staten i stället fick huvudansvaret skulle flera problem lösas, då lika vård skulle gälla för hela landet.

– Ju mer jag ser hur det ser ut, desto mer landar jag i att vi behöver förstatliga sjukvården.

Håller alla KD:s landstingspolitiker med?

– Nej, det finns många åsikter i frågan och många Allianskollegor håller inte med, men frågan börjar mogna. Många patientföreningar håller också med oss, så trycket ökar.

Blev putt

Birgitta Nordvall är gruppledare för KD i Västerbottens län och har 16 års erfarenhet som landstingspolitiker.

– Jag blev lite putt när Göran Hägglund presenterade det här förslaget i förra valrörelsen, säger hon.

– Men jag har tänkt om eftersom förutsättningarna är så olika runt om i landet. Jag ser de nordliga länens problem. Landstingen har tjänat ut sin tid eftersom vi har så ojämlik vård i landet.

Läs mer: KD:s störste optimist tror på 12 procent

Birgitta Nordvall lyfter fram Norge som förebild och tycker att Sverige ska utveckla primärvården på ett liknande sätt, där vårdfrågor delas mellan stat och kommun, utan att en mellannivå som landstingen finns med.

Birgitta Nordvall kommer i valet också personligen inte slitas mellan att driva KD:s nationella krav att förstatliga sjukvården, och samtidigt ta fram en bra sjukvårdspolitik på landstingsnivå. Hon kandiderar nämligen till riksdagen.

– Så det budskapet passar mig bra.

Har hand om kollektivtrafik

En annan fråga med KD:s krig mot landstingen är vad som händer med de andra frågorna som hanteras på denna mellannivå, främst handlar det om kollektivtrafik.

– Någon mellannivå kanske måste finnas kvar, säger Ella Bohlin.

Hon påpekar att landstingen även har hand om vissa kulturfrågor, men väljarna verkar ganska okunniga. Om en buss krånglar är det trots allt vanligare att de klagar hos kommunen än hos de ansvariga på landstinget.

Läs mer: Lars Adaktusson vill se rejäl diskussion om böneutrop

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar