Kd-profil i internt Facebookinlägg: Ligg lågt i migrationsfrågor

Sluta bråka om migrationspolitiken, annars åker vi ur riksdagen. Uppmaningen kommer från KD-profilen Erik Sjöstedt, som uppmanar partikamrater att sluta sig samman inför valet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Hörni kristdemokratiska vänner. Jag har sett att ni på olika håll börjat bråka om migrationspolitiken."

Så inleds ett internt inlägg på Facebook som vänder sig till cirka 400 kristdemokrater, från gräsrötter till partiets toppskikt. Budskapet är skrivet av Erik Sjöstedt, kommunikationsansvarig i Stockholms län för KD, och han vädjar nu till partimedlemmarna att sluta bråka om partiets migrationspolitik.

"Att fortsätta den striden nu, under brinnande valrörelse, kommer att få svåra följder", skriver Erik Sjöstedt.

Han varnar för att KD kommer att missa riksdagsspärren om man bråkar internt i migrationsfrågan.

Känslig fråga

Frågan har under en längre tid varit känslig för KD. Inför förra årets riksting målades exempelvis migrationen upp som en av de riktigt stora konfliktfrågorna i partiet, med en rad kommunalråd som å ena sidan krävde en mjukare linje, medan KDU och flera med dem ville se en tuffare linje.

Partiledningen lyckades blidka båda parter, och när rikstinget inleddes var frågan redan utagerad. Frågan är om konflikten är på väg att väckas till liv igen?

Läs mer: KD-ledare: Låt fler unga afghaner stanna!

 

– Hade du frågat mig för ett par veckor sedan hade jag inte trott det, säger Erik Sjöstedt till Dagen.

Konflikten lever

Men nu har han noterat med förvåning att frågan börjat väckas till liv igen. Det var därför han skrev inlägget på Facebook, som han säger riktar sig till KD-politiker och till dem närstående partiet.

Varför uppmanar du kristdemokrater att ligga lågt i migrationsfrågan?

– Jag skulle inte säga att jag uppmanar dem att ligga lågt, utan att det är rimligt att vi ska vara eniga. Att vi inte ska blåsa upp en konflikt som inte finns, mitt under en valrörelse.

Erik Sjöstedt menar att syftet med inlägget är att mota Olle i grind.

– Det är ingen speciell person jag riktar udden mot, utan i största allmänhet, att det här inte är rätt tillfälle att starta en konflikt.

Flyktingpastor Bengt Sjöberg har precis beslutat sig för att lämna KD på grund av flyktingpolitiken. Är det bäddat för storbråk?

– Det tror jag inte, svarar Erik Sjöstedt.

– Jag har yttersta respekt för det som han gör på ideell bas och har förståelse för hur det krockar med den politik som förs i Sverige. Men det är inte bara Kristdemokraterna som står för den linje han är kritisk mot, där det krockar med hans ideella engagemang.

Läs också: Flyktingpastorn: Därför lämnar jag KD
 

Står för mittenlinje

Erik Sjöstedt beskriver i stället KD:s migrationspolitik som en "mittenlinje".

– Vi har stor respekt för medmänsklighet och solidaritet, men är också hårda mot extremism och brottslighet.

Eller som han formulerar sig på Facebook: "Den ligger inte till höger om Moderaterna och inte till vänster om Miljöpartiet och Centern. Den är kristdemokratisk, osocialistisk, ställer hårda krav, men är samtidigt generös."

Och det är alltså denna mittenlinje han nu vädjar partikollegor att hålla sig till.

Läs mer: KD står för en human flyktingpolitik

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården