KD:s störste optimist tror på 12 procent

Trots låga opinionssiffror råder optimism då tusen kristdemokrater samlas i Jönköping i helgen. Och den mest optimistiske av dem alla är "Mister 12 procent", Roland Utbult.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Omvärlden må redan ha dömt ut deras chanser. Men att hitta optimistiska kristdemokrater på partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Jönköping är inte svårt. Här pep-talkas det för fullt och riksdagsspärren verkar vara en enkel munsbit för partiet. Tusentals kristdemokrater deltar i evenemanget, och samtliga bär på halsband med budskapet ”Valvinst 2018".

Men ingen bräcker riksdagsledamoten Roland Utbult när det gäller framtidstro.

12 procent

Redan vid förra valet lanserade han en kampanj där han menade att Kristdemokraterna skulle kunna nå 12 procent i valet 2014. Nu har han filat lite på budskapet och bär en knapp där det står ”KD på väg mot 12 procent”.

Det där kan du väl knappast själv tro på?

– Jo, jag tror på det, säger Roland Utbult.

– Det har hänt förut och det kan hända igen, det är jag övertygad om.

Läs mer: Roland Utbult överraskade med sång i riksdagen

Han har precis lyssnat på ett seminarium där de tidigare partiledarna Kjell-Magne Bondevik och Alf Svensson berättat om tidigare valframgångar för KD i Norge respektive Sverige. Båda ledde sina kristdemokratiska partier då de nådde upp till 12-procentsnivån. Roland Utbult menar att nu handlar det inte om att nostalgiskt blicka tillbaka, utan att kavla upp ärmarna och ta sig an framtiden.

Väcker uppmärksamhet

Med sin knapp väcker han en del uppmärksamhet, och ute i vimlet kommer flera partikollegor fram och pratar uppskattande om hans optimism. Vissa vill gärna ha hans hemmagjorda knappar själva då de låter sig inspireras av budskapet.

– Ingen har gjort sig lustig, utan många ser det här som något som de vågar tro på, säger Roland Utbult.

Men han har också lärt sig av sin kampanj från förra valet, då budskapet löd att KD skulle få 12 procent 2014. Nu är det på obestämd framtid. För även om siktet är inställt på att årets val ska bli framgångsrikt för KD erkänner Roland Utbult att det kan ta lite längre tid än så innan partiet är uppe i 12 procent.

Läs mer: KD-politikerna som vill avskaffa sin egen plattform

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar