Kd tappar i ny mätning

Kristdemokraterna går tydligt bakåt i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning som presenterades på fredagen. Stormen kring KD och abortfrågan tros ha fått väljare att i stället gå till Moderaterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KD får 9,0 procent i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning, att jämföra med 11,4 procent i den senaste mätningen i april. I stället ökar nu Moderaterna.

Karin Nelsson, analyschef på Inizio, menar att det är debatten om partiets syn i abortfrågan som fått väljare att lämna partiet – en debatt som tog fart efter att EU-parlamentarikern Lars Adaktussons röstande i frågan uppmärksammats av Dagens Nyheter.

"Har skadat partiet"

– I svaren från deltagarna tycks diskussionen kring KD:s linje i abortfrågan ha skadat partiet och väljarna går nu till Moderaterna. Samtidigt verkar M:s nedåtgående trend sedan i januari i alla fall tillfälligt vara bruten, säger Nelsson till Aftonbladet.

Kd:s partisekreterare Peter Kullgren tycker ändå att partiet klarat de tuffa angreppen bra.

– Vi attackerades stenhårt och i flera fall på falska grunder i valrörelsens slutskede. Trots det har vi hållit ställningarna ganska väl, säger Peter Kullgren till Aftonbladet.