Kd tappar i ny mätning

Kristdemokraterna går tydligt bakåt i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning som presenterades på fredagen. Stormen kring KD och abortfrågan tros ha fått väljare att i stället gå till Moderaterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KD får 9,0 procent i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning, att jämföra med 11,4 procent i den senaste mätningen i april. I stället ökar nu Moderaterna.

Karin Nelsson, analyschef på Inizio, menar att det är debatten om partiets syn i abortfrågan som fått väljare att lämna partiet – en debatt som tog fart efter att EU-parlamentarikern Lars Adaktussons röstande i frågan uppmärksammats av Dagens Nyheter.

"Har skadat partiet"

– I svaren från deltagarna tycks diskussionen kring KD:s linje i abortfrågan ha skadat partiet och väljarna går nu till Moderaterna. Samtidigt verkar M:s nedåtgående trend sedan i januari i alla fall tillfälligt vara bruten, säger Nelsson till Aftonbladet.

Kd:s partisekreterare Peter Kullgren tycker ändå att partiet klarat de tuffa angreppen bra.

– Vi attackerades stenhårt och i flera fall på falska grunder i valrörelsens slutskede. Trots det har vi hållit ställningarna ganska väl, säger Peter Kullgren till Aftonbladet.

 

Pingst ledare
Umeåpastorn Ulf Sundkvist är glad över de närmare 650 frivilligledare från norra Sverige som i helgen möttes i Folkets hus i Umeå. Han tror att samverkan mellan församlingarna är nyckeln till framtiden. 
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg
Könsdysfori
Maria Hansson är kristen och transaktivist.
Foto: Privat
Foto: Privat