KD tar Migrationsverkets sektstämpling till riksdagen

Andreas Carlson, KD, efter att Migrationsverket kallar Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan för sekter: ”Jag blev upprörd och vill att ansvarig minister förklarar vad regeringen tänker göra åt saken.”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i en dom som hanterar en asylsökande familj från Iran som Migrationsverket beskriver Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan som två sekter, något som väckt starka reaktioner.

Nu kommer frågan också tas upp i riksdagen, då riksdagsledamoten Andreas Carlsson (KD) begärt en riksdagsdebatt med migrationsminister Heléne Fritzon (S).

– Jag tänker ta upp att en svensk myndighet stämplar två frikyrkosamfund som sekter, det är både okunnigt och stigmatiserande, säger Andreas Carlson till Dagen.

– Frågan jag ställer är vilka åtgärder regeringen tar för att hindra Migrationsverket från att sprida nedsättande och felaktig information om den svenska frikyrkorörelsen.

Hårresande

Andreas Carlsson säger att frågan är angelägen inte minst eftersom frikyrkorna gjort en sådan enorm insats för samhället under flyktingkrisen 2015.

– Att då få läsa att man är en sekt från en myndighet är hårresande.

Läs mer: Equmeniakyrkan och Pingst: Djupt olyckligt att de sektstämplar oss

 

– Man kan inte enbart se det som en del i den religiösa analfabetismen vi ser i samhället, utan det här är en smutskastande formulering. Jag blev upprörd av ordvalet, och vill att ansvarig minister förklarar vad regeringen gör, säger Andreas Carlson.

Vad har ni från KD själva för förslag på åtgärder?

– Vi har länge drivit att det behövs en kunskapshöjning om religionens betydelse i många människors liv, men också att Migrationsverket måste ha högre kunskap om religion, vad det innebär att konvertera och vad det medför för faror och risker.

Att Migrationsverket i en dom kan uttrycka sig så som man gör är enligt Andreas Carlson ett bevis på att det behövs ytterligare kunskapsinsatser om religion på myndigheten.

Läs också: Så här svarar Migrationsverket på kritiken efter sektstämplingen
 

Debattersättare

Han har nyligen lämnat in underlaget för riksdagsdebatten, och det brukar ta omkring två veckor innan det är dags att möta ansvarig minister i plenisalen. Och när det gäller riksdagsdebatter har Andreas Carlson en viss erfarenhet då det är han som företräder Kristdemokraterna i partiledardebatterna i riksdagen, eftersom Ebba Busch Thor inte har en riksdagsplats.

Vill du kommentera artikeln på Facebook? Gör det här.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar