KD tvingade lokalavdelning ta ned valaffisch

Partiledningen ansåg att Kristdemokraterna i Danderyds budskap om "migranttak" sände ut fel signaler om partiets politik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det räcker nu! Migranttak", stod det på valaffischerna som Kristdemokraterna i Danderyd satt upp, med bild på Joachim Gahm som är KD:s förste vice ordförande i den berörda kommunen.

Budskapet föll dock inte i god jord, och valaffischerna har nu plockats ned efter kritik från partiledningen, rapporterar Stockholm Direkt.

Tankar på kvotsystem

Ett tak för hur många migranter som får komma till ett land innebär att asylrätten skulle sättas ur spel, eftersom den tar hänsyn till skyddsskäl, inte antal asylsökande. KD går inte till val på att sätta ett tak på antalet asylsökande, även om det inom partiet finns personer som vill ersätta dagens asylsystem med ett kvotsystem. Exempelvis är det en linje som KDU driver.

Läs mer: KDU vill slopa rätten att söka asyl

Feltolkat

Trots att KD i Danderyd fick bakläxa och tvingades ta ned affischerna så ångrar man inte budskapet på valaffischen, utan menar att det feltolkats.

– Vi tar ner den för att inte skada Ebba, säger Håkan Johanson partiavdelningsordförande i Danderyd, enligt Stockholm Direkt.

Läs mer: KD: Migrationspolitik kräver både hjärta och hjärna

Han menar att valaffischen handlade om situationen i Danderyd, inte hela Sverige, och att det är något som de flesta nog förstått.

– Danderyd är en av det mest tätbebyggda kommunerna och det blir fel att ta in fler flyktingar då vi inte har några nya tomter att bygga på. När vi skulle sammanfatta det här blev det just ordet ”migranttak”, men vi glömde att förtydliga att det gäller för Danderyd, säger Håkan Johanson.