KD-utspel: Alla kommuner ska erbjuda äldresamtal

Alla över 80 år ska kontaktas av sin kommun för att erbjudas ett samtal om sin livssituation. Det anser Kristdemokraterna, som skjuter till 160 miljoner kronor i sin vårbudget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I morgon, torsdag, presenterar Kristdemokraterna sin vårbudget. Men redan i dag kan Dagen berätta om partiets äldresatsning.

– Vi har ett stort samhällsproblem med ensamhet och otrygghet hos äldre. De drabbas av psykisk och fysisk ohälsa, inte minst för dem som är över 85 år kryper ensamheten på tapeten, säger Jakob Forssmed, som ansvarar för äldrefrågorna för KD i årets valrörelse.

Obligatorisk kontakt

Han berättar att KD vill se till att det blir obligatoriskt för kommunerna att höra av sig till alla invånare över 80 år. Till en början via ett telefonsamtal där man också erbjuder en träff för att diskutera igenom livssituationen öga mot öga.

Läs mer: KD: ”Vi vill ta ledartröjan i välfärdsfrågor”

 

Kommunen får då chansen att berätta vad de kan erbjuda, och de äldre får möjlighet att berätta om sin situation.

– Det här ger kommunerna en chans att upptäcka om det finns ett behov i tid, säger Jakob Forssmed.

Tipsa om frivilligorganisationer

Via den här konakten får också den enskilde personen ett ansikte eller ett nummer till någon på kommunen dit man kan vända sig om behov uppstår.

– Kommunen kan också peka på vad frivilligorganisationerna gör, säger Jakob Forssmed.

Exempelvis tipsa om kyrkornas verksamhet?

– Det kan absolut ingå.

Varför ska staten diktera det här för kommunerna?

– För att vi behöver göra mer för att motverka ensamhet och otrygghet bland äldre. Det här är ett stort hälsoproblem som vi pratar alldeles för lite om.

Men varför staten?

– Det är klart att kommunerna kan göra det här själva, men de gör det inte i den utsträckning de borde. Därför skickar vi med pengar för det här.

Enligt Jakob Forssmed finns ett liknande upplägg redan i Danmark och Storbritannien. Ett antal svenska kommuner jobbar också på det här sättet, och han tar då Jönköping som exempel.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Hög tid skrota äldrevårdsmyt

 

160 miljoner kronor räknar KD med att det ska kosta statskassan att nå ut till uppskattningsvis 320 000 äldre.

– Vi finansierar det genom en del neddragningar på energiområdet och kulturens område. Vi säger exempelvis nej till delar av regeringens satsning på den fria konsten. Om man blir uppringd av kommunen måste man också kunna säga nej, menar Jakob Forssmed.

– Det är inte så att man ska tvinga sig på en person, utan det här är ett erbjudande att få samtala om sin livssituation.

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården