KD: ”Vi vill ta ledartröjan i välfärdsfrågor”

Välfärd genomsyrade Ebba Busch Thors öppningstal på rikstinget. Men mycket tyder på att strålkastarljuset även kommer att riktas mot konflikterna i partiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vård, polis, skola, familj, äldreomsorg och välfärdssatsningar i mängder. När Ebba Busch Thor i sitt öppningstal satte tonen på KD:s riksting var det tydligt hur hon och partiledningen vill profilera partiet. Det är de klassiska välfärdsfrågorna de vill lyfta fram, och senare även gå till val på.

– Vi vill ta ledartröjan i välfärdsfrågor, summerar Ebba Busch Thor inställningen på pressträffen strax efter talets slut.

Främst handlar det om vårdfrågor, där partiet har med sig en bred palett av förslag till rikstinget, bland annat med ökat ansvar för staten. Men även skolan, polisen och familjen ska få plats, och i Ebba Busch Thors retorik ramas allt in med KD:s slogan "välfärdslöftet", som ska kontrasteras mot regeringens välfärdssvek.

Konflikter i fokus

Men inför rikstinget har det inte bara handlat om välfärdsfrågor, utan det har blåst upp några konflikter som kommer att kulminera under helgen. En sådan fråga är om Lars Adaktusson eller Emma Henriksson ska bli andra vice ordförande, en fråga det ska röstas om på lördag morgon. Och det är en personstrid som medier gärna förstorrar upp, medan partiledaren själv vill tona ned.

– Det här är två goda kristdemokrater som jag samarbetar med. Vem som är andra vice ordförande avgör inte vilka frågor som vi går till val på, säger Ebba Busch Thor.

Hon poängterar också att oavsett vem som vinner maktkampen kommer båda sitta kvar i partiets verkställande utskott.

Men långtifrån alla kristdemokrater har grävt ned stridsyxan, och framförallt kampanjas det för att Lars Adaktusson ska få plats i presidiet.

Migrationsfrågan viktig

En annan konfliktfråga är migrationen, där bland annat KDU driver på för ett kvotflyktingsystem, i likhet med det beslut Moderaterna nyligen beslutade om. Där vill partiledningen bromsa, och mycket tyder på att de har en majoritet med sig i det. Men:

– Vi ska inte gå tillbaka till en migrationspolitik vi hade 2015, säger Ebba Busch Thor.

Däremot vill hon att partiet jobbar för generösa regler för exempelvis familjeförening. Men asylrätten är inget hon vill tumma på.

Samtidigt, att migrationsfrågan är känslig i partiet märktes kanske tydligast då partiledaren helt undvek den under sitt inledande tal, som mest handlade om det som de flesta verkar slut upp bakom.

Var hamnar fokus

– Tyvärr är det ingen vild gissning att många kommer att prata om striden i presidiet och migrationsfrågor, där vi inte kommer att komma överens, säger Johan Arenius, från Örebro, tidigare ordförande i Equmenia.

Risken är, menar han, att partiet kanske inte når ut med de frågor man vill lyfta, och syftar då på välfärdsfrågor generellt, men främst på den ambitiösa vårdpropositionen som partiet vill driva igenom.

Riksdagsledamoten och veteranen Tuve Skånberg är inne på en liknande linje, att det viktiga med rikstinget är att komma överens och att forma goda förutsättningar inför valet.

– Vi ska visa att vi är ett så regeringsdugligt alternativ som möjligt, säger han.

Den kristna frågan

Rikstinget hålls i Uppsala, Ebba Busch Thors hemmastad, och pågår fram till söndag. Hon fick stående ovationer av partivännerna för sitt öppningstal, där hon i slutet även kom in på frågan som återkommer då och då i kristdemokratiska sammanhang; är det här ett parti enbart för kristna.

– Till alla de som är kristdemokrater i hjärta och värderingar men inte vet om de är välkomna i partiet skulle jag vilja säga: Jag är kristen men det behöver inte du vara. Vi är ett parti byggt på kristna värden, det är därför vi kallas Kristdemokraterna, svarade Ebba Busch Thor i sitt tal.

– Det handlar om alla människors okränkbara värde, att det är skillnad på rätt och fel, och att vi har ett ansvar för vår nästa.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar