KD vill dubbla försvarsbudgeten på tio år

Kristdemokraterna vill dubbla försvarets anslag till 2027. Brigaderna, stridsfartygen och Gripenplanen måste bli fler, anser partiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är ett tydligt inspel och utmaning inför samtalen och förhandlingarna framöver, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor och syftar på försvarsberedningens kommande överläggningar om resursbehov och anslag efter 2020.

– Har man sagt A måste man säga B. Vi har sagt att man inte kan utesluta ett väpnat angrepp och då måste vi också säga hur vi ska stärka försvaret, säger hon på en pressträff.

Allt måste stärkas

Busch Thor och partiets försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, säger att alla försvarsgrenar måste stärkas. Med hjälp av höjningar av försvarsanslagen på 0,1 procentenhet per år ska anslagen upp till motsvarande 2 procent av BNP till 2027. Det kan motsvara en fördubbling till cirka 90 miljarder.

– Vi står för trygghet i familjen, trygghet på gator och torg och trygghet mot yttre hot. Det här är något som vi hoppas få gehör för i förhandlingarna, säger Oscarsson.

Att få allt det som KD vill på plats kommer att ta tid, till 2030 kanske. Men det ska, bedömer de två, rymmas inom en budget motsvarande 2 procent av BNP.