Nyheter

Khamenei: Att utplåna Israel är inte att utplåna judarna

Irans högste ledare menar att aggressionen mot Israel inte är riktat mot det judiska folket som helhet.

De senaste dagarna har Israel och terrorgruppen Islamiska jihad på Gazaremsan bekämpat varandra kraftfullt, där Israel precisionsbombade islamistgruppens ledare och fick ett raketregn till svar. I bakgrunden döljer sig den regionala stormakten Iran, som ger sitt stöd till Islamiska jihad.

Iran försöker även på andra sätt att motarbeta Israel i närområdet, exempelvis via den libanesiska rörelsen Hizbollah.

Radera Israel

Målet för Iran har länge varit att radera Israel från kartan, och landet erkänner inte Israels rätt att existera som stat. Landets andlige och politiske ledare, ayatolla Khamenei, har nu preciserat vad Iran är ute efter.

– Att vilja eliminera staten Israel innebär inte att eliminera det judiska folket, sa Khamenei i samband med en muslimsk konferens i Iran, rapporterar Reuters.

I stället, menade han, är önskemålet att alla folk i Palestina, vare sig de är muslimer, kristna eller judar, själva ska få välja sin egen regering.

Atombomben

Israel har under lång tid varnat för vad Iran kan ta sig för. Inte minst handlar det om möjligheten att anrika uran och på sikt bli en kärnvapenmakt. Frågan har blivit till världspolitik där västvärlden infört sanktioner. Irans företrädare själva menar dock att de inte är ute efter en atombomb utan energiförsörjning för det egna folket.

Fler artiklar för dig