Nyheter

Kim Jong-Un gör en symbolisk ridtur på vit häst

Bilder på Norkoreas diktator, som likt en Apokalypsens ryttare rider upp på Nordkoreas högsta berg, sprids över världen. Frågan är om han inser den kristna symboliken i Uppenbarelseboken: att ryttaren på den vita hästen symboliserar Kristus som segerherre.

Stora händelser väntar i Nordkorea. Det rapporterar i alla fall den statliga nyhetsbyrån KCNA som öser ut beröm och bilder på landets diktator Kim Jong-Un som gjort en tur upp till landets högsta berg Paektusan – ridandes på en vit häst i ett snötäckt landskap.

Oberoende journalister var inte välkomna att bevaka.

– Efter att ha bevittnat det stora ögonblicket, när han på toppen av Paektusan stod och tänkte, var alla tjänstemän som följde honom övertygade, med överväldigande känsla och glädje, att fantastiska åtgärder väntar som kommer att slå världen med beundran igen, rapporterar KCNA.

Läs också Påven har fått två kontroversiella inbjudningar

Faderns födelseplats

Vad det rör sig om för åtgärd är oklart, men Kim har i samband med andra stora händelser tagit sig till det symboliska berget, exempelvis efter ett kraftigt robottest 2017 och inför ett möte med Sydkorea. Det 2 750 meter över havet höga Paektusan (även kallat Mount Paektu) sägs vara födelseplatsen för Kim Jong-Uns far och ett viktigt ställe där Nordkoreas ledare insuper extra styrka.

Experter menar också att ridningen ska ses som en maktdemonstration från landet och att Nordkorea visar att det står upp mot internationella sanktioner och press på dess kärnvapen och ballistiska robotar.

Frågan är hur medveten Kim Jong-Un är om den djupa symboliken som tillmäts ryttaren på den vita hästen av världens uppskattningsvis 2,2 miljarder kristna.

Läs mer Frigiven Nordkoreafånge: Vi är väldigt väldigt glada

Kristus segerherren

I Bibelns Uppenbarelsebok, som enligt den kristna traditionen ska beskriva den yttersta tiden, förekommer ryttaren på den vita hästen på två ställen. I sjätte kapitlet förebådas tidens ände av fyra ryttares ankomst: den förste kommer på en vit häst, den andre på en eldröd, den tredje på en svart och den fjärde på en gulblek häst.

Enligt en utbredd tolkning av Uppenbarelseboken 6:2 symboliserar ryttaren på den vita hästen Kristus, segerherren. Medan de andra symboliserar olyckor som föregår den yttersta tiden: krig, svält och för tidig död.

Andra tolkningar gör däremot gällande att den förste ryttaren, han på den vita hästen, symboliserar kriget och/eller Antikrist. Enligt dessa kommer jorden att falla under Antikrists styre under en tid, medan Kristus ska komma först senare.

Nordkorea är en ateistisk stat.

TT och Dagen

Läs också Även Runar Söögard red på en vit häst

---

Apokalypsens fyra ryttare

  • Uppenbarelseboken 6:1-2

    Och jag såg när Lammet bröt ett av de sju sigillen, och jag hörde en av de fyra varelserna säga med en röst som åskan: "Kom!" Jag såg, och se: en vit häst, och han som satt på den hade en båge, och en segerkrans gavs åt honom, och han kom fram som segrare och för att segra.

    Uppenbarelseboken 19:11-16

    Ryttaren på den vita hästen

    Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den kallas "Trovärdig och sann", och han dömer och strider rättfärdigt.

    Hans ögon var som eldslågor, på huvudet hade han många kronor, och på honom var ett namn skrivet som ingen känner utom han själv. Han var klädd i en mantel som doppats i blod, och hans namn är "Guds ord".

    De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i skinande vitt linne. Och ut ur hans mun kom ett skarpt svärd som han skall slå folken med, och han skall valla dem med en stav av järn, och han skall trampa vinpressen för Guds, allhärskarens, stränga vredes vin.

    Och han har ett namn skrivet på manteln och på låret: "Konungarnas konung och herrarnas herre."

---

Fler artiklar för dig