Kinesisk människorättsjurist mystiskt död på sjukhus

En välkänd kinesisk rättighetsjurist, som har förvarat kristna i landet, avled på måndagen av leversvikt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En källa med insyn i fallet uppger för nyhetsbyrån Reuters att Li Baiguang avled på ett armésjukhus i Nanjing i östra Kina.

– Efter ett plötsligt sjukdomsutbrott misslyckades ansträngningarna för att rädda honom och han avled. Han hade inte gjort någon hälsokontroll nyligen så vi vet inte om det finns en långvarig bakomliggande orsak, säger källan som har begärt att få vara anonym.

Sjukhuset där Li Baiguang dog har samtidigt avböjt att kommentera fallet.

Inte frihetsberövad när han blev sjuk

Bob Fu, ordförande för den kristna människorättsorganisationen China Aid och nära vän till Li Baiguang, säger att dödsfallet verkar misstänkt med tanke på antal högprofilerade människorättsaktivister som har dött av leversvikt i fängelse de senaste åren.

Li Baiguang hade tidigare fängslats av myndigheterna, bland annat i oktober förra året, men enligt Reuters är det oklart om han hade frågats ut av myndigheterna nyligen och Bob Fu uppger att Li Baiguang inte var frihetsberövad när han blev sjuk.

– Li drack inte alkohol och han rökte inte. Att någons lever slutar att fungera över natten vid 49 års ålder är mycket otroligt, säger han och tillägger att Li Baiguang såg ut att må "helt bra" när han besökte Washington DC för några veckor sedan.

"Han kommer att bli saknad"

Den republikanske kongressledamoten Chris Smith beklagar i ett uttalande Li Baiguangs död: "Jag är djupt bedrövad och sörjer Li Baiguangs död. Dr Li var en pappa och en make, en advokat och en lärare och han var en engagerad kristen som använde sin juridiska förmåga för att försvara de fattiga och förtryckta i Kina – han kommer att bli saknad."

"Med tanke på att så många människorättsjurister har stängts av, fängslats, försvunnit och torterats sedan 2015 borde familjen få tillåtelse att göra en helt oberoende medicinsk utredning och få svar på Li Baiguangs tidsmässigt märkliga död."

År 2008 fick Li Baiguang en amerikansk utmärkelse för sitt arbete för fängslade kristna pastorer.