Nyheter

Kinesiska myndigheter uppmanar till angiveri om kristna möten

Myndigheterna i Guangzhou har meddelat att den som rapporterar om religiös aktivitet som "underminerar nationen" ska belönas.

De nya förordningarna gäller inte bara aktivitet som kan misstänkas ha kopplingar till terrorism, utan även all religiös aktivitet som på något sätt underminerar nationell enhet, skriver nyhetswebben Christian News.

Medborgarna uppmanas också att anmäla alla kristna samlingar som inte är godkända av myndigheterna. I texterna står bland annat att medborgare ska rapportera alla som "ger någon typ av stöd till religiös extremism, eller som använder religion för att försvåra nationell säkerhet, offentlig trygghet, som underminerar nationell enighet, som splittrar landet, eller som har kopplingar till terroraktiviteter".

Kan belönas med över tusen kronor

I lagen nämns också social ordning och privat och offentlig egendom som sådant som kan hotas av religiösa aktiviteter.

Den omfattande lagen talar också om att religiösa samlingar som inte har fått tillstånd ska stoppas. Detta gäller bland annat sammankomster, konferenser, pilgrimsvandringar och träning/utbildning.

Den som rapporterar om dessa illegala aktiviteter kan belönas med mellan 100 och 1000 yen (mellan cirka 130 kronor och 1300 kronor).

Ying Fuk-tsang, som leder en kristen akademi vid universitetet i Hong Kong, säger till South China Morning Post att han tror att kristna som trots att de är medlemmar i den statligt erkända Tre själv-kyrkan, nu kommer att frukta att bli angivna av sina grannar.

– Det här kommer att krympa utrymmet för husförsamlingarna, säger han,

– Församlingarna hotas nu inte bara av myndigheternas förföljelse, utan även av eventuellt angiveri från grannarna.

Läs även: Kristna folkgrupper på flykt i Myanmar

Värst på 30 år

Guangzhou är den första större provins som stiftar lagar om angiveri, men flera mindre kommuner har redan tidigare haft liknande förordningar.

Kinas skärpta ton mot kristna kritiseras nu av många.

– Så här illa har det inte varit på 30 år, kommenterar Joe Handley vid Asian Access i Mission Network News.

Å andra sidan, säger han, kan man se att tider av förtryck i Kina också har lett till att kyrkan växt.

– När revolutionen kom och missionärer sparkades ut, ledde det till den största växten för kyrkan i modern tid i Kina. Så det kanske är dags igen för en liknande tid.

Läs även: Kina ökar trycket på husförsamlingar

Fler artiklar för dig