Kittelfjäll lockar kristna ungdomar

Sport for life satsar i år på två kristna sportlovsläger till Kittelfjäll där man står för allt praktiskt runt omkring.
– Det är kul att vara med. Vi har fokus både på Gud och på skidåkning, berättar Malcolm Kvarnvik, 15 år, från Gnosjö som var en av ungdomarna på lägret.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den gångna veckan har ett 40-tal ungdomar och ledare varit i Kittelfjäll. De flesta kommer från Gnosjö och Hillerstorp. En som följde med är Malcolm Kvarnvik, 15 år.

– Jag trivs fint, det är verkligen bra. Vi bor mitt i backen jämte en skidlift så att ta sig till och från backen går väldigt snabbt, berättar han när Dagen ringer efter en morgonsamling.

Malcolm tycker att det mesta fungerat, allt från skidåkning till bibelstudier och olika samlingar.

– Hela strukturen är bra med alla aktiviteter. Vi har till exempel åkt snöscooter och det har jag inte prövat tidigare. Och bibelstudierna är intressanta, att ha fokus på Gud känns viktigt, säger han.

Sport for life anordnar

Det är Sport for life som anordnar sportlovsläger två veckor i rad. Nu har gänget från Småland åkt hem och en ny grupp från Linköping, Nyköping och Eskilstuna har kommit.

Johan Lagerbeck från Sport for Life, som är med under båda veckorna, förklarar varför man gör dessa resor.

110410 stående.jpg– Det är ett erbjudande till församlingar där vi ansvarar för det praktiska runt omkring med bokningar, matplanering, resor och logistik.

– Tanken är att få med både små och stora församlingar. I små församlingar har man kanske inte så många ungdomar i sin verksamhet att man kan åka på egna skidläger, säger Johan Lagerbeck.

Ekumeniskt

Det är inte första gången Sport for life anordnar skidläger men att satsa flera veckor i sträck har man inte gjort tidigare.

– Från början var tanken att vi skulle ha tre läger i rad under vecka 7, 8 och 9. Nu blev det två men vi siktar på tre läger nästa år i stället.

– Jag tycker ändå att responsen varit bra. Vi har inte gjort stora kampanjer på Facebook eller så. Dessutom är det väldigt ekumeniskt, församlingar från olika samfund är med.

Johan Lagerbeck har varit ledare på skidläger tidigare i Kittelfjäll när han jobbade som ungdomspastor i pingstkyrkan i Eskilstuna.

– Det har underlättat att jag varit här förut och känner till platsen. Det har fungerat bra med boende och annat som måste fungera om alla ska trivas och ha roligt.

Ledare

Kravet på de församlingar som ska följa med är en ledare per åtta deltagare. Men också den som är ensam och inte ingår i något ungdomsgäng i en församling är också välkommen att följa med.

– Vi tycker det är viktigt att inte stänga ute någon av den anledningen. Då försöker vi lösa ledarbiten och det brukar inte vara några problem.

Mathilda Arvidsson var en av ledarna under veckan som gick. Hon kommer från Hamnkyrkan i Hillerstorp och tycker att det varit toppen.

– Det är skönt att bli servad mat och inte behöva tänka så mycket på praktiska saker. Det har varit fina backar med nypuder att åka i varje dag, berättar hon.

Kristen boost 

Hon betonar morgon- och kvällssamlingarna då man läser Bibeln och samtalar om Gud, som själva grunden för resan.

– Vi gör detta framför allt för att ungdomarna ska få en boost i sin kristna tro. Skidåkningen är en bonus.

Vad har bibelstudierna och samlingarna handlat om?

– Vi har pratat om allt från frälsning till att vara sänd, dopet och de andliga nådegåvorna. Det har varit ganska brett.

– Hela idén är att sprida kärleken från Jesus till ungdomarna och ge verktyg och uppmuntran rakt in i deras liv, berättar Mathilda Arvidsson.

Förändring

Johan Lagerbeck tror att dessa sportlovsläger kommit för att stanna. Men det är inte lika lätt att anordna resor i dag som tidigare.

– Jag märker en tydlig skillnad. För tio-femton år sedan var det inga problem att fylla en buss med femtio personer. Nu krävs mer jobb för att få ihop ett gäng till sportlovsläger.

Varför har det blivit så?

– En förklaring kan vara att fler och fler nysvenskar kommit med i församlingarna. De har inte samma kultur med att åka skidor på vintern.

– En annan orsak tror jag är att fler svenska familjer åker till Thailand på semester i stället. Fjällkulturen finns inte riktigt där på samma sätt som tidigare.

– Därför hoppas vi att våra sportlovsläger kan få bidra till att fler väljer att följa med och åka skidor och uppleva mer av Gud, säger Johan Lagerbeck.