Klädde ut sig för vapenprotester

En rad organisationer radade upp sig utanför riksdagen, iförda stora politikeransikten för att påminna om vad de sagt tidigare om vapenexport.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är bra det ni gör. Jag stödjer er, säger taxichauffören som stannat till vid Mynttorget vid riksdagen innan han gasar vidare i snöyran.

Citatbubblor

Fem figurer med oproportionerligt stora huvuden står uppställda på rad för att väcka uppmärksamhet. Med sig har de även citatbubblor, där statsminister Stefan Löfven (S) säger:

– Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart är diktaturer.

Tanken är att denna manifestation ska påminna politikerna om vad de tidigare sagt om vapenexport och det är Diakonia, Kristna fredsrörelsen, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen samt Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet som står bakom aktionen.

 

Läs mer: Skärpt vapenlag är inte tillräcklig

 

Inne i riksdagen pågår debatten för fullt. Regeringen har lagt en proposition om skärpt kontroll av vapenexport som ska försvåra vapenexport till diktaturer som ser ut att få stöd av en majoritet i riksdagen. Men här utanför vill aktivisterna att politikerna ska gå längre än vad de beslutar om.

”Vaga formuleringar”

Deras aktion kombineras med en debattartikel i Svenska Dagbladet där de beskriver hur det nya lagförslaget består av ”vaga och böjliga formuleringar som möjliggör helt olika utfall”.

De berättar att svensk vapenexport ökar och bland mottagarna finns de två krigförande diktaturerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

”Regeringen har lagt fram ett förslag med stort utrymme för tolkning. Hur våra partier och politiker väljer att tolka regelverket blir därmed avgörande för om svenska vapen ska hamna hos förtryckarregimer eller om detta är tillfället då vi säger stopp”, skriver aktivisterna i sin debattartikel.

Tummen i ögat

De kräver nu att varje politiskt parti i det kommande valet ska redogöra för hur de tolkar den nya lagen, och vad regelverket betyder i praktiken.

– Vi ska vara tummen i ögat, lovar Magnus Walan från biståndsorganisationen Diakonia, som länge bevakat frågan om vapenexport.

– De har lyssnat tidigare, jag tror att de gör det igen, säger Sandra Eriksson från Kristna fredsrörelsen.

Lilla Erstagården