Klart: Filadelfiakyrkan i Stockholm byggs om - Kaggeholm flyttar in

Med stor marginal röstade medlemmarna för renoveringsförslaget som också innebär att Kaggeholms folkhögskola flyttar in i lokalerna.
– Jag känner en stor glädje, säger föreståndaren Niklas Piensoho till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Beslutet, som klubbades på tisdagskvällen, innebär att styrelsen och projektgruppen nu har fått i uppdrag att verkställa ombyggnationen av Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan.

Kostnadsramen är satt till 100 miljoner kronor exklusive moms. Samtidigt ska styrelsen och projektgruppen bland annat också dela upp fastigheten på Rörstrandsgatan mellan Filadelfiakyrkan och Rörstrands slott – och sedan sälja Rörstrands slott för 75 miljoner kronor till ett fastighetsbolag som Filadelfiaförsamlingen och Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet, ska bilda tillsammans.

– Nu ska allt det här bara hända, säger Niklas Piensoho.

När ska allt vara klart?

– Så fort som möjligt. Jag vill inte gissa på några exakta tidsramar, men det vi vet är att Kaggeholm gärna flyttar in i nya lokaler i slottet höstterminen 2019.

Läs mer: Rektor: Jag tror på en jättebra framtid för Kaggeholm

 

Innebär det att ni först kommer att prioritera ombyggnationen av den delen av fastigheten?

– Det kan jag inte svara på. Generellt sett är det bra att samordna renoveringen så att så mycket som möjligt kan ske samtidigt.

528 församlingsmedlemmar valde att rösta vid tisdagskvällen extra administrationsmöte i kyrksalen i Filadelfiakyrkan. 81 procent röstade för förslaget – 19 procent röstade nej.

– Det var en tydlig slutpunkt på den här processen som har pågått i två år. Vi har haft minst sju församlingsmöten då medlemmarna har fått diskutera frågan. Även i går var det en bra debatt med gott tonläge och nu känner jag en stor glädje. Beslutet innebär att vi väljer att gå i tro, i går hörde jag också någon säga att beslutet innebär att vi satsar på framtiden i stället för historien.

"Hur går vi för att Guds rike ska komma?"

Efter beslutet kommer styrelsen och projektgruppen att jobba vidare med ombyggnationen av lokalerna. Samtidigt vill Niklas Piensoho byta fokus. Han poängterar att fastigheten är kostymen, men att församlingskroppen – och livet – är det viktiga.

– Hur går vi för att Guds rike ska komma? Hur gör vi för att fler stockholmare ska hitta till Filadelfia? Hur gör vi för att våra medlemmar ska gå mer regelbundet till gudstjänster? Det här kommer jag att satsa på framöver. Och redan i morgon kväll möts församlingstjänarna för att prata om hur vi går vidare.