Knutbyförsamlingen betalar för psykologhjälp till medlemmar

165 000 kronor. Så mycket har Knutby Filadelfia satsat på psykologsamtal för sina medlemmar i år. Samtidigt talas det om att medlemmar nu har gjort polisanmälningar mot tidigare ledare i församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hösten 2016 publicerade Dagen ett flertal artiklar om den dåvarande situationen i Knutby Filadelfia. Det talades då bland annat om nya vindar och en större öppenhet.

Tidigare i år kunde Dagen även berätta att pastorerna Magnus Jonegård och Sune Nordin hade anlitats för att hjälpa Knutbyförsamlingen att komma på rätt köl.

Maktmissbruk och besvikelse

Nu konstaterar Magnus Jonegård att händelseutvecklingen hösten 2016 öppnade ögonen på många. Men i takt med att medlemmarna började slappna av och reflektera samtidigt som maktmissbruket synliggjordes, växte också besvikelsen gentemot ledarskapet.

Han beskriver en situation där församlingsmedlemmarna har mått väldigt dåligt.

Magnus Jonegårds och Sune Nordins uppdrag var att jobba med förändringsprocesser fram till årsskiftet 2017/2018. Fokus låg på medlemmarna och deras bästa. Församlingens framtid var sekundär.

20 medlemmar kvar

I början av 2017 fanns det ett 90-tal aktiva församlingsmedlemmar – i dag är de bara omkring 20 personer.

För de flesta pastorer skulle ett medlemstapp på nästan 80 procent ha varit en katastrof. Men Magnus Jonegård och Sune Nordin ser det inte så.

104740.jpg– Det här är ett slags omvänt herdeskap, säger Magnus Jonegård.

– Här har det mer handlat om att hjälpa människor att må så bra som möjligt. Om det innebär att de är kvar i Knutby eller går någon annanstans, det spelar inte någon roll, säger han.

165 000 för psykologsamtal

Magnus Jonegård berättar att ett tiotal själavårdare och terapeuter har varit behjälpliga för medlemmar som har velat prata. Han konstaterar också att församlingsledningen har uppmuntrat till terapisamtal och att församlingen, till och med i dag, har betalat ut 165 000 kronor för detta.

– Samtalen har gjort att många har "kommit upp över ytan" och börjat söka sig till andra församlingar.

”Vad annars ska vi använda pengarna till?”

Tobias Hammar, församlingens tidigare ordförande, beskriver satsningen på psykologhjälp som ett lätt beslut.

104741.jpg– Det har varit en tiondegivande församling, på riktigt. Det finns pengar på kontot, vad ska vi använda dem till när det inte går ut löner som förr? Nu behövs de i Guds rike.

– Människor har varit 100 procent engagerade i församlingen, förklarar Tobias Hammar, samtidigt som han betonar att beslutet att ”betala tillbaka” inte handlar om att få beröm.

Antalet aktiva medlemmar i Knutby Filadelfia har som sagt minskat kraftigt under hösten. Men ett 20-tal personer firar fortfarande regelbundet gudstjänst.

Läs också: Knutby i dag, del 1: Åsa Waldau och Urban Fält lämnar Knutby
 

Polisanmälningar mot tidigare ledare

Exakt vad som kommer att hända med församlingen framöver vill varken Tobias Hammar eller Magnus Jonegård eller Sune Nordin spekulera i.

Under hösten har det även kommit signaler från Knutby om att församlingsmedlemmar har bestämt sig för att polisanmäla tidigare ledare i församlingen.

Tobias Hammar, Magnus Jonegård och Sune Nordin konstaterar att de inte vet exakt vad medlemmarna har varit med om – eller om några har valt att vända sig till polisen. Men de utesluter inte juridiska processer framöver.

Läs också: 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar