Konflikt om pastor trappas upp

Konflikten mellan USA och Turkiet runt den fängslade pastor Andrew Brunson har intensifierats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För två år sedan fängslades den amerikanske evangelikale pastorn Andrew Brunson i Turkiet, i samband med den misslyckade militärkuppen mot president Erdogan. Brunson anklagades för att ha samröre med den turkiska religiösa ledaren Fetullah Gülen, som har pekats ut som ansvarig för militärkuppen.

 

Läs även: Diplomatisk strid om pastor Brunson

 

Brunson ledde en kyrka i Izmir och riskerar nu att dömas till 35 års fängelse - om han döms för terrorrelaterade brott.

Högljudda protester

I USA är protesterna mot behandlingen av Brunson högljudda. President Donald Trump har utsatts för hårt tryck från frikyrkliga organisationer i landet.

Vita husets talesperson Sarah Sanders säger att man inte sett några som helst bevis för att Brunson har gjort något fel.

USA införde för drygt en vecka sedan sanktioner mot Turkiets inrikes-och justitieministrar. Och i fredags flaggade Donald Trump för fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium, skriver TT.

 

Läs även: Amerikanske pastorn Andrew Brunson fängslad för sin kristna tro

 

Trump skrev också ett inlägg på Twitter, där han konstaterade: "Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!"

Partnerskap i fara

På lördagen svarade turkiske presidenten Erdogan med en stort uppslagen artikel i New York Times. Där skriver han: "Om inte USA börjar respektera Turkiets suveränitet och visat att man förstår de hot vårt land står inför så kan vårt partnerskap vara i fara".

Vidare konstaterar han: "Om det inte blir ett slut på ensidigheten och bristen på respekt måste vi börja leta efter nya vänner och allierade".