Konvertit överfölls utanför Pingstkyrkan i Karlstad

På väg ut från gudstjänsten överfölls en ung asylsökande man som konverterat från islam till kristen tro. Nu agerar Pingstkyrkan i Karlstad för att se över sina säkerhetsrutiner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var efter gudstjänsten i söndags som den unge mannen från Afghanistan blev nedslagen utanför Pingstkyrkan i centrala Karlstad.

Dan Kihlström, ordförande i församlingen, såg inte själva angreppet, men kom strax efteråt fram till den djupt chockade mannen som fått ett slag i nacken.

Dan Kihlström– Jag böjde mig ner och kollade så att han andades och inte var knivstucken. Han hade rivmärken och sår på halsen, och klagade över smärtor i ryggen och nacken.

– Några såg två personer som sprang i väg därifrån när människor kom ut från kyrkan. Överfallet måste ha avbrutits, säger Dan Kihlström till Dagen.

Chockad och rädd

Polis och ambulans var snabbt på plats och efter några timmar på sjukhuset kunde den överfallne mannen åka hem.

– Vad jag har hört från den som var med honom till sjukhuset mår mannen hyfsat fysiskt, men var chockad och rädd. Och det gäller inte bara honom utan flera i den grupp av konvertiter vi har i församlingen, säger Dan Kihlström.

Ska ha hotats på grund av sin tro

Pingstkyrkan har en grupp på 30-40 före detta muslimer som blivit kristna, och som regelbundet deltar i språkcaféer, unga-vuxna-samlingar och gudstjänster.

Enligt uppgifter till Världen i dag ska mannen tidigare ha hotats till livet på sitt asylboende på grund av sin kristna tro. Dan Kihlström vet inte om så är fallet, eller vem som låg bakom överfallet, men kopplar spontant händelsen till de svårigheter som andra konvertiter har råkat ut för. Polisen rubricerar händelsen som misshandel.

– Den koppling jag gör är att det är andra flyktingar som gör de här överfallen mot personer som har bytt religion. Detta är en verklighet för konvertiter på andra platser i både Sverige och Tyskland, det vet vi.

– Den här utvecklingen bekymrar mig. Vi måste vara väldigt tydliga med vad som gäller i vårt land. Så här får man inte göra, säger Dan Kihlström.

Ser över säkerheten

Han tänker nu ta kontakt med polisen för att meddela tider och stunder för olika samlingar i Pingstkyrkan i Karlstad där konvertiter deltar. Vidare också lyssna in vad polisen har att säga angående olika säkerhetsrutiner.

– Vi vill vara så öppna som möjligt. Men behöver tänka på vad vi kan göra som kyrka när det gäller rutiner för säkerhet och omsorg.

Fakta: