Konvertit uppmanas dölja korstatuering

Han lämnade islam och blev kristen i Sverige. Nu ska 19-åriga Matin utvisas till Afghanistan, med ett kors tatuerat på armen. Enligt Migrationsverket kan han ta på sig en långärmad tröja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Matin är inte trovärdig och har inte ”gjort sannolikt att han konverterat av genuin personlig övertygelse”. Så löd Migrationsdomstolens dom i maj i år. Den unge afghanen Matin kom till Sverige i december 2015, några veckor för sent för att omfattas av den så kallade gymnasie-lagen, som skulle ha gett honom möjlighet att få stanna i landet.

Verkställighetshinder

Nu står hans hopp till att Migrationsverket ska bevilja en ansökan om verkställighetshinder, för asylansökan avslogs i alla instanser. Matin menar att hans liv är i fara om han tvingas återvända eftersom han konverterat från islam.

Efter två och ett halvt år i Sverige står nu Matin inför hotet om att utvisas. Han är mycket aktiv i Bykyrkan i Undersåker, men enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen kan Matin inte visa att hans tro är äkta och inte bara något han tagit till för att få stanna i landet.

När Migrationsverket avfärdade hans berättelse om hur han blivit kristen ifrågasattes bland annat att han inte kan namnge ”de fyra apostlarna” i den kristna tron och att han inte kan förklara treenigheten.

Matin förklarar att tolken översatte fel så att han inte kunde förstå frågan.

– Han sa triangel och inte treenighet.

Matin tatuerade också förra året in ett kors på ena armen som tecken på sin kristna tro. Han förklarar att han tidigare hade ett självskadebeteende och att han skurit sig i armen, och att korset hjälper honom att tänka positivt.

– När jag tatuerade mig lovade jag att aldrig göra fel igen, säger han.

Läs mer: "Det känns som att Migrationsverket tror att jag ljuger"

 

På ambassaden

Efter att både Migrationsverket och Migrationsdomstolen avslagit asylansökan, och sedan Migrationsöverdomstolen valt att inte ta upp överklagan stod Matin inför att utvisas. Men när han på Migrationsverkets anmodan besökte Afghanistans ambassad i Stockholm i slutet av juli för att få resehandlingar till utvisningen slutade det med att han inte fick med sig några handlingar.

Matin frågade om de kunde garantera hans säkerhet som kristen i landet och visade sin tatuering.

Han fick till svar att de inte kunde garantera något, och då Matin själv därför inte ville resa tillbaka gav ambassaden honom inga resehandlingar.

Efter besöket på ambassaden återvände Matin till Migrationsverket i Uppsala, och där ifrågasattes varför han inte fått några resehandlingar.

Dagen har tagit del av en inspelning av mötet, där Migrationsverkets handläggare hörs konsultera en kollega.

Kollegan kommer då och pratar med Matin och säger åt honom att om han visar upp sin tatuering är det ett tecken på att han inte samarbetar med Migrationsverket. Matin ska dölja symbolen, säger han, och uppmanar honom att återvända till ambassaden och be att få resehandlingar.

– Ta lång t-shirt på dig. Det är ditt liv, ditt ärende är ett avslutat kapitel här.

 

"Olycklig kommentar"

Uppmaningen till Matin att dölja sin tatuering var "olycklig och olämplig", enligt Migrationsverkets presstjänst.

Den anställde vid Migrationsverket som uppmanade Matin att ta på sig en långärmad tröja för att dölja sin tatuering gjorde fel, konstaterar Irene Sokolow, kommunikatör vid Migrationsverkets presstjänst.
– Det är en olycklig och olämplig kommentar som inte borde ha fällts. Matins nu pågående ärende, nämligen huruvida tatueringen är en sådan omständighet som gör att han inte kan återvända till Afghanistan, påverkas dock inte av händelsen. Ärendet kommer i sedvanlig ordning prövas av Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet, säger hon till Dagen.

Enligt Irene Sokolow var tatueringen inte känd för Migrationsverket förrän 20 juli i år, och han uppmanades då ansöka om verkställighetshinder. Hon vill också understryka att kommentaren om att dölja tatueringen inte skedde i ett möte med Matins handläggare utan vid ett besök i receptionen med personal som inte var insatta i hans ärende.

 

”Saknar ord”

Olof Holmgren, pastor i Bykyrkan, reagerar starkt mot uppgifterna om att Matin uppmanats dölja sin tatuering med en långärmad tröja.

– Jag saknar ord, det säger bara hur lite man förstår av vad det innebär att ha en tro.

Bengt Sjöberg, känd som flyktingpastorn efter sitt mångåriga engagemang för att hjälpa asylsökande, är också mycket kritisk.

– Det är upprörande, det här är absolut ett rent brott mot religionsfriheten, säger han.

Lilla Erstagården